Традиционните предложения за горещи туристически маршрути на Lonely Planet са подчинени на Международната година за устойчив туризъм за развитие, обявена от ООН.

Панорама на Торонто

Канада е дестинация номер едно

на туристическото издателство не защото това е втората по големина държава в света или има най-дългата граница (тази със САЩ). През 2017 г. ще се честват 150 години от конфедерацията, което обещава много и разнообразни събития. Пресните ми впечатления от два от най-красивите ѝ и динамични градове – Торонто и Монреал (където и без специална годишнина си има над 100 концерта, фестивали или други културни събития през дванайсетте месеца), са за много дружелюбни хора, подреденост и  качество на живот, за което можем само да си мечтаем; музеи със световна класа, много вкусна храна (включително морска и етническа) и съвсем добро местно вино. С действаща американска виза канадската се получава по облекчена процедура след електронна апликация.

На второ място е южноамериканската перла Колумбия, целуната от водите и на Пасифика, и на Карибите, която се отърсва след десетилетия на гражданска война и вече не е рискована за посещение. Държавата е девет пъти по-голяма по територия от България и е с много красива и разнообразна природа и уютни колониални градове, сред които Богота и Картахена са неизпускаеми. Едно от големите събития в календара ѝ се очаква да бъде посещението на папа Франциск. Проучете предварително за получаване на виза.

На трето е Финландия.

Интериор на катедралата Нотрдам, Монреал

Следва Доминика (да не се бърка с Доминиканската република),

където единствените небостъргачи са палмите, а дивата флора и фауна – засега непокътнати. Наречен е на деня на откривателството – неделя, а местните се шегували, че ако Колумб възкръсне и се върне на Карибите, това ще е единственият остров, който ще може да познае заради все още пустите брегове. Но това скоро няма да е така със запълването с почиващи на първите хотелски комплекси през 2018 г. В класацията следващите за посещение държави са Непал, Бермуда (британската задморска територия в Северния Атлантик, по-популярна като Бермудски острови), Монголия, Оман, Мианмар, Етиопия.

Най-препоръчваните градове през 2017 г.

се водят от някогашната аквитанска „Спяща красавица“ – Бордо. Градът е все по-динамичен с новичкото Cité du Vin и други вълнуващи места за любителите на виното край Гарона, както и с високоскоростния влак, който ще го свързва с Париж само за 2 часа. От туристическия поток ще придърпа и Кейптаун, най-космополитният африкански град, чиято арт сцена през идния септември ще се обогати с най-големия в света Музей за съвременно африканско изкуство, който ще се помещава в стовековни зърнени силози – едно истинско постиндустриално архитектурно чудо.

Лос Анджелис, необятният 18-милионен мегаполис,

не е единствено Мека на кинозвездите и фитнес маниаците, а и утвърдена културна дестинация. Той ще привлича туристи с 50 нови хотела, както и с инициативата да бъде град, свободен от автомобили, за което спомага и удължаването на метрото – чак до плажовете на Санта Моника.

Магнит за туристите през следващата година се очаква да бъдат още Мерида (на полуостров Юкатан),

едно от най-безопасните места в Мексико, който ще е Американска столица на културата; Охрид; Пистоя в Тоскана, Италия; Сеул, столицата на Южна Корея, който става все по-зелен и привлекателен град. Там през идната година ще бъде открита Небесна градина – стара магистрална естакада край гарата, дълга 938 метра, ще бъде превърната в градина с типични местни дървета, храсти и цветя. Следват Лисабон; Москва, домакинът на Купата на конфедерациите през 2017 и на Световната купа по футбол през 2018 г., а на десето място е Портланд, Орегон, един от американските „градове на бъдещето“.

Белиз

Препоръчваните райони

са също 10 и на първо място е Чокекирао в Перу – някогашен град, три пъти по-голям от Мачу Пикчу, където инките са се криели от конкистадорите. Изходната точка за посещението му е столицата на перуанския туризъм – Куско, а причината да е непознат и да бъде посещаван едва от десетина души дневно е неговата трудна достъпност.

На второ място е Таранаки в Нова Зеландия,

който веднага привлича с това, че едва 2 на сто от чуждестранните туристи го посещават. Следват Азорските острови, разпръснати в океана между Европа и Северна Америка, рекламирани като „новата Исландия“: микс от хавайски вулкани, селца, запазили средновековния дух на Португалия, клокочещи термални извори, стръмни, отвесни крайбрежни скали. Експертите на Lonely Planet ни обръщат внимание, че броят на туристите само през последните 12 месеца се е увеличил с една трета, така че не отлагайте много-много посещението, за да не се препъвате в хора като на Рамблата в Барселона. Следват Северен Уелс, Южна Австралия, екстремната красота на ледниците в Айсен, чилийската част на Патагония; крайбрежието на Джорджия в Щатите и други.

Мароко

Непал се съвзема след земетресенията

и повежда класацията на Lonely Planet за дестинация, където срещу парите си можеш да получиш най-много. Следва Намибия с впечатляващите пустинни пейзажи и възможностите за пясъчен сърфинг на дюните, както и националния парк „Етоша“; вторият град в Португалия Порто, където музеите са нескъпи, а знаковият сандвич „Франсесиня“ ще ви нахрани за цял ден; Венеция, където новата вълна е голямо предлагане на стаи и апартаменти за нощувки на по-изгодни цени от хотелите; унгарският Дебрецен, сърцето на лоукост полетите, свързващи го със 7 европейски държави; карибската перла за гмуркачите и ценителите на екзотиката Белиз; пълното с изненади Мароко, което никога не излиза от мода; Русия – освен с друго и с Транссибирската железница.

Устойчив туризъм – що е то?

Идеята за обявяването на специална година е усилията на всички, свързани с туризма – и предлагащи, и ползващи услугите, да се обединят около опазването на богатото световно културно наследство на човечеството и за икономическо, социално и екологично устойчиво развитие.

Зад тия купешки думи се крие нещо много просто – всеки от нас, когато пътува у нас и по света, да се насочва към правилните избори. Най-елементарните и достъпни от тях са да наливаме водата си в бутилка за многократна употреба: само в Бали месечно се изхвърлят над 3 милиона пластмасови бутилки! Да изхвърляме отпадъците си само на определените за това места; да не пускаме на пода за пране хавлиите в хотела след едно ползване; да летим възможно най-малко (само един презокеански полет отделя толкова въглеродни емисии, колкото автомобил за 1 година); да купуваме местна храна, местни сувенири, да ползваме велосипеди. Ограничението на брой туристи в определени обекти също играе роля (Мачу Пикчу, Галапагос и др.).

Правило на много световни туристически компании е да ползват местни гидове и шофьори (в някои държави дори е задължително). Посещението и подпомагането на местните общности в страните от Третия свят (училища, медицински пунктове, резервати за опазване на изчезващи животински и растителни видове) е част от общата ни отговорност като туристи. Пак там настаняването в семейства обогатява много с познания за живота и културата на дадената страна.

Държави като Швеция и Коста Рика са много напред с материала и могат да служат за поука как да се печели от туризъм, но и да не се влияе фатално върху ценните за живота ни ресурси.

Мерида, Мексико

Текст и снимки: Бойка Велинова

Сподели във Facebook
Етикети: 2017