В резултат на емиграцията броят на жителите в Централна и Източна Европа силно е намалял след 1990 година. Това сочат резултати от изследване, проведено от австрийски демографи.

В Западна Европа тенденцията е противоположна – от 1990 г. до 2017 г. благодарение на имиграцията населението се е увеличило.

Според учените демографските проблеми са най-сериозни в България, Латвия, Литва, Молдова, Босна и Херцеговина, както и Косово. Там населението е намаляло с 19 и повече процента.

Такъв спад в броя на населението е безпрецедентен в мирно време, подчертават изследователите от Виенския институт по демография.

Чехия, Словакия и Словения са единствените страни от този регион, в които броят на жителите леко се е увеличил – с 2-3%.

В някои държави от Западна Европа прирастът на населението се дължи на скока в раждаемостта. В Ирландия прирастът от 2000 г. е 36%, а във Франция – 18%. Но в повечето страни причина за нарастващия броя на жителите е имиграцията. В Швейцария населението се е увеличило с 26%, в Испания - с 20%, в Швеция – със 17%.

Сподели във Facebook