Днес на планетата живеят над 7,635 млрд. души, което е с 83 млн. повече в сравнение с миналата година. Тези данни изнесоха специалисти от немския фонд „Население на Земята“ (DSW). Според тях всяка секунда на Земята се раждат 26 деца. Прирастът е особено забележим в африканските страни. През 205 г. броят на населението на този континент ще нарасне от 1,3 млрд. до 2,5 млрд. души.

Експертите от DSW са на мнение, че една от причините за този ръст е високият процент на случаите на нежелана бременност. По думите на Рената Бер, управител на фонда, половината жени на юг от Сахара имат повече деца, отколкото биха искали. Вината е на недостатъчната информираност и недостига на контрацептиви.

„Ако всички биха могли свободно да решават кога и колко деца искат да имат, и искат ли въобще, ситуацията за хората в бедните страни ще се подобри, а ежегодният прираст в броя на населението по света ще се намали с около една четвърт.“, заяви Рената Бер.

Според информация на статистическото управление на Евросъюза населението на общността се е увеличило до 512,6 млн. души. Прирастът от 1,1 млн. за една година се дължи на миграцията. Най-населената държава в ЕС си остава Германия с 82,9 млн. жители, изпреварвайки Франция (67,2 млн.) и Великобритания (66,2 млн.).

В момента в света има 548 града с над 1 милион жители. Най-големият град е Токио, където живеят 37 млн. души. На второ място е Ню Делхи с 29 млн., следва Шанхай с 26 млн.

Сподели във Facebook