Френската финансова корпорация Natixis публикува ежегодния си рейтинг Global Retirement Index (Глобален пенсионен индекс), в който влизат 43 държави.

Класацията сравнява страните по отношение на начина на живот, който водят пенсионерите в тях. Експертите от Natixis вземат под внимание 18 параметъра, обединени в 4 основни групи. Това са материална обезпеченост; достъп до качествени финансови  услуги за защита на спестяванията им и максимизиране на дохода; достъп до качествени медицински услуги; екологичност и безопасност на средата. Всяка от тези позиции се оценява в диапазона от 0 до 100%.

През тази година глобалният пенсионен рейтинг отново оглавиха държавите в Северна и Западна Европа. На първо място е Норвегия (86%), следват Швейцария (84%) и Исландия (82%).

В топ 5 на страните, където пенсионерите живеят най-комфортно, влизат още Швеция (80%) и Нова Зеландия (80%). В първата десетка на Natixis попадат Австралия (78%), Германия (77%), Дания (77%), Холандия (77%) и Люксембург (76%).

С най-лоши показатели са Бразилия (41%), Гърция (40%) и Индия (12%). Русия е между петте страни, където никак не е добре да се пенсионираш. Страната е на 40-а позиция, а пенсионният индекс е 45% - с 1% по-малко от миналата година.

 

Сподели във Facebook