Дребните електродомакински уреди и различните съдове преживяват истинска революция – кога сме си мислели, че от мобилния телефон ще можем да включим каната за гореща вода, за да направим чай веднага след като се приберем? Или че ще имаме тенджери, които „готвят сами“? Наложи ли се нещо да бъде подменяно вкъщи, първо проучете: непременно ще намерите нова, по-технологична версия на обичайния уред.

Кухненските съдове:

Комплектите са съставени от брой съдове с определен обем, което ще определи какво да купите – според броя на членовете в домакинството и навиците ви за готвене. Комплектът винаги изглежда по-добре в кухнята и е по-изгоден от отделно закупените съдове. Важното е да изхвърлите всички криви алуминиеви тенджери от миналия век, както и тавите и тиганите с нарушени повърхности, независимо дали са тефлонови или емайлирани. Има нови незалепващи покрития на дъното, които са с много по-добро реноме от познатите. Съдовете, в които готвите храната си, не бива да застрашават вашето здраве!

На пазара има много марки, но вие изберете според качеството и практичността. На мода се върнаха чугунените съдове, но повечето от моделите нямат пластмаса на дръжките и капаците и са лесни за опарване дори през ръкавици. За сметка на това могат да се слагат във фурната за запичане, което е предимство. Те са тежки и трудни за миене, но пък са добри за бавно готвене и храната в тях става много вкусна. Задържат топлината и яденето в тях трудно загаря. Съдовете, които прилепват добре към котлона, използват оптимално енергията. Когато са с добра проводимост и се загряват равномерно и по стените, също се пести електричество.

Задължителният минимум, който можете да си осигурите,

е тенджера за варене и за супи; по-малка една за сосове и варене на зеленчуци; дълбок тиган. Оребреният тиган е много сполучлив, особено когато е с дебело дъно и масивна дръжка. На практика той замества в домашни условия скарата и е подходящ както за печене на месо, така и на зеленчуци или кочани царевица. Също и тава за печивата. В модерните си превъплъщения тя има оребрено дъно, за да е подходяща за печене на месо и да оставя шарки като на скара; средната част е издигната, а край ръба има улей – за изолиране на мазнината от печенето. 

Уредите за бавно готвене (слоу кукър на английски) направо се справят самички. Храната се готви продължително и чрез таймера ще я имате готова точно като се прибирате, но пък всички полезни съставки от зеленчуците ще са безнадеждно изфирясали. Ползвайте ги за печене на големи късове месо и на картофи, но не и на деликатни зелении, които е най-добре да консумирате сурови, на салата.

Слоу кукърите представляват всъщност котлон и тенджера в едно. От вас се иска да спазите инструкциите за продукти и температура от книжката с рецепти и да настроите часовника. Повечето са с програматор за различни видове основни храни и за десерти. За любителите на кърита на пазара се предлагат дори такива с три секции, където отделно можете да сготвите ориза, зеленчуковото и месното ястие.

На другата крайност са съдовете за бързо готвене под налягане, които пестят време. Новостите при тях са кошничката за варене на пара, защитата в 4-5 степени, за да не избухне шкембе чорбата и да опръска цялата кухня. Има ги в различни размери, както и с отделни, стъклени капаци, за съхранение на ястието в хладилника.

Машините за приготвяне на гурме кафе в домашни условия

са също всякакви: от обичайни кафеварки с филтър до „самолети“, с които да правим най-перфектното капучино или еспресо на света. Затова първо се определете какво кафе обичате най-много, за да ви е по-лесен изборът. Всяка марка има своя бестселър, някои от които са на професионално ниво и цената им е според това. Сред възможностите на такава машина е да смели кафените зърна и да извлече от тях най-наситения вкус и аромат, само дето и не бере кафето в Бразилия. С такъв „самолет“ не е необходимо да имаме диплома за баристи, за да си направим съвършеното кафенце. Налягането, пяната, дизайнът и крайният продукт – всичко е отлично! Можете да балансирате каймака, да правите 1 или 2 чаши едновременно, да пробвате всякакви опции, да се вземете съвсем на сериозно.

Дори „простите“ филтърни кафеварки вече имат таймери за самоизключване след определено време или специални филтри за пречистване на водата и за запазването на машината без калциеви отлагания. Може да си подновите арсенала с така удобните и нашумели напоследък кафемашини с капсули и за секунди да имате любимата топла напитка. Капсулите за повечето модели са достъпни у нас или в интернет. Възможностите са безкрай.

За рязане на пазара има какви ли не джаджи и уреди:

от ръчни джаджи от устойчива пластмаса и метал за зеленчуци на всякакви форми, до комбайни, които режат, бъркат, изстискват, месят. С извинение, повечето очевидно са конструирани от мъже, които не са мислели нито за удобство, нито за лекота и лесна поддръжка. Има обаче и по-скъпи, с хубав дизайн и с повече екстри, около които си струва да се завъртим.

Многофункционалните рендета, режещите на спирали ножове и всякаквите белачки вече са редом и със специални пасатори, с които може да се прави пюре, дори от картофи, без да активират нишестето и  да се получи туткал.

Блендерите са още една категория домакински уреди,

без които вече не можем: за пасиране на смутита, за шейкове, сосове, кремсупи. Супермощните дори разбиват лед и от замразени във фризера плодове можете да си направите сладолед за секунди. Те смилат без проблем всякакви сухи подправки и други съставки и пюрират всичко, от хумус до фъстъчено масло. Най-скъпите са и „интелигентни“ – те се „съобразяват“ с консистенцията на продукта. Лесни са за миене и поддържане, заемат малко място при съхранение. Изберете кана с вместимост и възможности според нуждите си.

А ако си играете на мастер шеф,

някои марки предлагат миксери с винтидж дизайн и всякакви функции на разбиване и бъркане специално за домашни майстори със сетива на професионални готвачи. Това степените и пулсовото разбиване вече са детска игра – има големи купи за повече удобство и супербавна опция за монтиране на гъсто тесто с разбити белтъци например. Можете да се запасите с всякакви екстри като термометри за готвене и печене – дистанционни и с електронни дисплеи; машинки за домашна паста; тави на дупчици, за да циркулира свободно въздухът при печенето на баницата или пая; вакуумираща машинка за съхранение на храната във фризера или за варене „су вид“ на определена температура; преса за перфектен по размер и форма гурме бургер; цяло море от съдове за готвене, поднасяне и съхранение на храната. Направо да се чудиш как сме живели досега без шоколадово фондю-фонтан, гофретник, тава с формата на риба за печенето й, белачка за ананас и джаджа за ронене на царевица!

Пистолетът за опушване е друга хитроумност, с която храни и напитки добиват пушен вкус и дим за вид. Ароматизираните дървени чипсове, батерията и инструкциите вървят в комплект. Може да си купите и специални скари за охлаждане на печивата с целия арсенал от теглилки, мензури, формички, декорации, шпатули, престилки, опаковки и какво ли не към тях. Само накрайниците на пошовете са тема на отделна колекция. Тави с вътрешни прегради са от последните екстри (за различна форма и размер на печивото или за наслагване на няколко цвята тесто за един-единствен блат), както и стойки за правене на торти, които борят гравитацията. Годните за кулинарна употреба бои са вече не само на прах и в бурканчета, но и като флумастери, с които да рисувате върху своите курабии.

Маркетингът вече е неудържим

и се предлага какво ли не – специални силиконови форми, в които домашният хляб втасва и добива формата на ръчен самун; специален уред за варене на сладка и мармалади и целия съпътстващ арсенал от помощни средства за консервите; специална тава с абсорбираща вложка, в която да изсипвате употребената при пържене мазнина, без да запушвате канализацията. И много още предложения, насочени към децата – бъдещите домакини, готвачи и пекари, за да бъдат заквасени от малки със стремежа да имат всичко. Включително и комплект печати, за да сложат собствения си щемпел върху изделието.

 

Сподели във Facebook