Дебатите за новата цена на парното, което ще поскъпне с между 18 и 37% от 1 април, ако цената на газа за второто тримесечие се вдигне с 30%, както се кани да реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), е типичната буря в чаша вода. За хората, които не са наясно с начина за определяне на енергийните цени, това поскъпване изглежда шоково. Но в действителност вероятността, ако последната зима някой е плащал 100 лева за парното, да плаща 137 лв. през идващата зима граничи с нулата.

По няколко причини.

Първо, към края на април предстои преподписване на дългогодишния договор между „Булгаргаз“ и „Газпром“. Това става, след като няколкогодишните усилия на Европейската комисия да се споразумее с руския доставчик най-накрая се увенчаха с успех. И „Газпромекспорт“ се съгласи да изчислява по нов начин цените на горивото за няколко държави, между които и България.

Промяната е огромна.

Досега цената на природния газ за България и още няколко източноевропейски държави се определяше

на всяко тримесечие, като се взимаха предвид котировките на алтернативните горива като петрола и мазута с 3% съдържание на сяра, както и курсът на долара спрямо европейската валута за 9 месеца назад във времето. Тази формула се прилага от близо 20 години, през които бяхме свидетели предимно на поскъпване на природния газ. С изключение на последните 2-3 години, когато имаше толкова силен спад в цените на петрола, че той повлече след себе си и цената на природния газ, който е основното гориво за нашите топлофикации.

На практика

през първото тримесечие на 2014 г. цената на руския природен газ (в България няма друг освен руския) беше 630 лв.

за 1000 кубически метра. Миналата година почти през цялото време беше 405 лв., за да падне до 299 лв. през първото тримесечие на 2017 г. Или се получи поевтиняване от 61 на сто.

Сега по формулата цената трябва да стане 383 лв. Вярно е, че увеличението е много и производствените предприятия, които го ползват, са възмутени. Но ако се вземат данните на НСИ за цената на стоките, които пряко зависят от природния газ, ще се види, че нито една не е паднала надолу изобщо през периода от началото на 2014 г. досега, камо ли пък с 61%. Защо това не стана, трябва да отговорят производителите на хляб, които сега плашат с поскъпване, на изкуствени торове, които сега се оплакват, че продукцията им става непродаваема, и т. н.

Новата формула, която се договаря в момента между Брюксел и Москва,

предвижда вместо референтни цени на петрола да се използват актуалните цени на газа в европейските хъбове. Както е известно, в тях тече газ не само от Русия, а и от Норвегия и платформите в Северно море, газ от Алжир, доставки от Катар за страните от Средиземноморието и т. н.

Брюксел вече има приет график за преговорите с „Газпромекспорт“ и договорите ще се преподпишат през лятото и есента на тази година. Така в действителност, когато дойде отоплителният сезон, цените на природния газ ще паднат значително, особено в България, която в момента плаща едни от най-високите цени в ЕС.

На практика от същото тримесечие трябва да паднат и цените на топлоенергията и ще се получи, че по-високите са били в действие през сезон, в който българите ползват само топла вода, но не и парно.          

Сподели във Facebook