Жителите на община Стара Загора и региона ще започнат да събират по нова система боклука си, след като преди дни в землището на село Ракитница официално бе открит Регионалният център за управление на отпадъците.

Лентата прерязаха премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител на Стара Загора Георги Ранов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и кметове на общини от региона.

Регионалното депо е разположено на площ от 325 декара и ще обслужва 368 344 жители от 12-те общини от региона. В обекта ще се приемат за третиране неопасни твърди битови отпадъци. От 5-те общини - Стара Загора, Опан, Бр. Даскалови, Чирпан и Раднево, те ще бъдат транспортирани директно, а от останалите ще идват компактирани от три претоварни станции.

Основната новост за гражданите на региона ще бъде разделното събиране и подготовка на всички отпадъци, които могат да бъдат рециклирани и оползотворени, разказаха за „Животът днес“ от дирекцията „Транспорт, чистота и екология“ към Община Стара Загора. 

Разделно ще се събират и предават от гражданите:

  • Едрогабаритни отпадъци - шкафове, дивани и други подобни; излязло от употреба електрическо и електронно оборудване – телевизори, хладилници, печки и др.; рециклируеми материали – пластмаса, стъкло, хартия. На новото депо има изградени център за рециклиране и площадка за едрогабаритни отпадъци, където разделно събраните и предадени от граждани отпадъци ще се обработват и предават за рециклиране. Едрогабаритните отпадъци ще бъдат разкомплектовани на рециклируеми части и такива, които не могат да бъдат оползотворени. Рециклируемите части - дърво, пластмаса, метали, ще се предават за рециклиране, а останалите ще се депонират.
  • Зелени и други  биоразградими отпадъци от домакинствата и други източници – вериги магазини, ресторанти, предприятия на хранително-вкусовата промишленост. Биоразградимите отпадъци ще се преработват в сепарираща и компостираща инсталация до краен продукт компост, който след неговото окачествяване ще се използва в земеделието.
  • Зелени отпадъци от обществени и частни паркове и градини – ще се компостират до продукт компост.
  • Опасни отпадъци от домакинствата – ще се събират и предават за обезвреждане на специализирани фирми.
  • Неопасните твърди битови отпадъци, от които са извлечени рециклируемите отпадъци,  ще се депонират.

Компостиращата инсталация е снабдена с пречистваща система за отделените при процеса газове. Те ще преминават през четири биофилтъра със стърготини от борови кори, като по този начин ще се пречиства въздухът и ще се премахват неприятните миризми, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

За реализиране на тези мерки се изисква активното участие на гражданите, за които ще бъдат организирани информационни кампании. Тези задължения по разделно събиране на различните видове отпадъци са заложени в общинската програма за управление на отпадъците и за нарушителите са предвидени санкции, предупреждават от Община Стара Загора. Контролът ще се осъществява от специализирани звена на общинската администрация.

Въвеждането в експлоатация на новата регионална система не се очаква да се отрази съществено върху бюджета на Община Стара Загора, прогнозират експертите. Новото регионално съоръжение, изградено на територията на община Стара Загора, е публична общинска собственост, но разходите по неговата експлоатация и стопанисване са споделени с всички общини в региона пропорционално на количествата на отпадъците от всяка община.

Закриват се общо 9 сметища в региона - сегашното градско сметище на Стара Загора – “Мандра баир”, както и тези в Раднево, Чирпан, Гурково, Гълъбово, Опан, Павел баня и две в Казанлък.

Инвестиционният проект за новото депо е на обща стойност 51 667 558,06 лв., от които 41 721 553,14 лв. европейско съфинансиране; 7 362 627,02 лв. национално съфинансиране и 2 583 377,90 лв. собствен принос на общините от региона. В експлоатацията на обектите от центъра ще бъдат заети 64 лица. По проекта са изградени и претоварни станции за общински отпадъци в общините Казанлък, Гурково и Гълъбово. 

Сподели във Facebook