Акценти

2 Септември 2016

1532

Животът днес

Осем от къщите паметници на културата в центъра на Варна се нуждаят от аварийно укрепване - това е заключението на експерти от общината. Те са издали предписания за спешни мерки на собствениците им, защото частните сгради със статут на недвижими културни ценности вече са опасни за минувачите.

67 от старите къщи в централната част на града са заплаха за минувачите, защото могат да се срутят всеки момент, казват общинските експерти. Такива са няколко къщи на улиците „Преслав“ и „Цариброд“. Олющените мазилки, оголените дървени и метални конструкции, течовете и затревените балкони са не само грозни, но и опасни. Собствениците на старите къщи обикновено са много и не могат да се разберат как да поделят имота, или пък просто нямат пари за ремонт.

Опитът на общинските специалисти по архитектура показва, че само една трета от собствениците спазват указанията им, другите две трети нехаят за тях. Законът за културното наследство все още не дава право на общините да налагат глоби за зле поддържаните къщи, затова решението на проблема се бави. За момента санкции може да налага само Инспекторатът за опазване на културното наследство за Североизточния район и от Община Варна са подали сигнал до тях.

 

Сподели във Facebook