От догодина жителите на всички квартали на Варна ще могат да ползват парно и топла вода, съобщи директорът на отдел „Клиенти и развитие” Любомир Костов от местното топлофикационно дружество „Веолия”. В момента се разработва проект, чрез който ще се постигне децентрализация на топлофицирането в морския град, като се изграждат локални съоръжения, които да отопляват групи от блокове. Досега парно имаше само в кварталите „Младост”, „Възраждане” и част от „Владиславово”.

Децентрализацията ще даде възможност и на хора от „Левски”, „Чайка” и „Аспарухово” да се възползват от парно и топла вода, обясни Костов.

Друг проект на „Веолия”, който вече се осъществява, дава възможност за изграждане на хоризонтални отоплителни инсталации, които са с отделни отклонения за всяко домакинство. Те са с индивидуално регулиране на потреблението за всеки апартамент, без той да зависи от останалите потребители. По този начин се намаляват разходите за сградната инсталация и удовлетвореността на потребителите е голяма, посочиха още от топлофикационното дружество. Около 6 хиляди са в момента абонатите му във Варна, които ползват топла вода, и малко над 8 хиляди, които се отопляват на парно. Броят на потребителите на топла вода се е повишил през последните няколко години с близо 2 хиляди, след като от дружеството осъществиха и проект за цялостна подмяна на водните инсталации. От 2013 година насам с такива нови инсталации са 110 сгради, като в това число влизат и тези, които досега никога не са ползвали услугите на местната топлофикация.

Сподели във Facebook