Бременността е забележително явление, независимо от дискомфорта и проблемите, които я съпътстват. Бебето в майчината утроба изминава дълъг път на оформяне и развитие от микроскопичен ембрион до пълноценен малък човек. През деветте месеца наистина се случват удивителни неща, които малко хора знаят. Предлагаме ви най-любопитните от тях:

1. Обонянието при бременните жени става над 10 пъти по-чувствително. По този начин организмът им се опитва да намали употребата на продукти, които са опасни и вредни за плода.

2. Според статистиката бебета се раждат най-често във вторник, а най-рядко в почивните дни.

3. Млечните жлези на бременната жена може да започнат рефлекторно да отделят кърма, само при звука на бебешки плач.

4. През втората половина на бременността плодът за едно денонощие отделя над един литър урина, която впоследствие се абсорбира.

5. Поради задържането на вода и излишни течности в организма на бъдещата майка стъпалата ѝ може да се увеличат с 1-2 размера.

6. Най-продължителната бременност в света е била 375 дни. Любопитното е, че бебето се е появило на бял свят абсолютно здраво и с нормални параметри. А най-кратката бременност, след която се е родило здраво бебе, е продължила 22 седмици и 6 дни.

7. Почти всички бебета се раждат със сини очи, но при много от тях цветът се променя почти веднага.

8. В утробата на майката бебето може да се смее, да плаче и даже да танцува. Затова на бременните жени се препоръчва да слушат музика и да разговарят с бебето.

9. Отпечатъците от пръстите на плода започват да се оформят през третия месец от бременността.

10. Бебетата се раждат без капачки на коленете. Те се развиват на около 6-месечна възраст.

11. Бебетата могат да преглъщат и да дишат едновременно, докато станат на седем месеца.

12. С годините теглото на новородените се увеличава. Днес средното тегло на доносените бебета е 3,5 кг. Само преди няколко десетилетия този показател е бил 2,7 кг.

13. На всеки 3 секунди на планетата се ражда по едно бебе.

Сподели във Facebook