Промените в климата, в това число и глобалното затопляне, може да доведат до преждевременната смърт на милиони жители на Азия, Африка и Близкия Изток. Такива са данните в доклада на ООН. Според изводите на 250 учени и експерти от 70 страни показателите за смъртност ще растат заради затоплянето, замърсяването на пресните води и повишената устойчивост на бактериите към противомикробните препарати. Освен това влошената екология ще понижи фертилността на мъжете и жените по целия свят.

От ООН подчертават, че даже целите на Парижкото споразумение за климата да бъдат постигнати, средната температура в Арктика ще продължава да се увеличава. През 2050 г. тя ще се повиши с 3-5 градуса, което ще доведе до пълно топене на ледовете и растящо ниво на моретата и океаните.

Парижкото споразумение относно промените в климата беше подписано през 2015 г. от почти 200 държави, които поеха ангажимента да предприемат мерки за опазване на околната среда. В резултат до 2100 г. повишаването на средната температура на планетата не бива да е повече от 2 градуса.

Сподели във Facebook