Американски учени откриха най-дълголетните обитатели на планетата, като се надяват тяхната тайна да помогне за удължаване и на човешкия живот. Става въпрос за дълбоководни червеи от дъното на Карибско море. Те могат да живеят над 300 години, съобщава Science of Nature.

Неподвижните Escarpia laminata са преминали границата на дълголетие, до която не е достигало нито едно живо същество на планетата. Червеите са по-подходящи за експерименти и изучаване отколкото редките костенурки и гигантски китообразни, които доскоро се смятаха за рекордьори по дълголетие.

Червеите обитават едно и също място цял живот – около хидротермалните източници и вулканични цепнатини, наречени „черни пушачи“, на дъното на морето, хранят се с планктон и останки от други организми, които плуват във водата. Червеите Escarpia laminata растат много бавно – около половин милиметър на година, а възрастта на най-дългите превишава 300 години.

Но няма как да не са дълголетни, когато те почти не умират – нивото на смъртност в техните колонии не надвишава 0,6% даже при най-възрастните индивиди. Учените предполагат, че това е свързано с ниската температура на водата, в която живеят Escarpia laminata, както и други дълбоководни червеи.

Сподели във Facebook