В общата ни представа държавата Панама се свързва с канала, който съкращава неимоверно пътя на търговските и пътническите кораби от Атлантическия към Тихия океан. Той е гордост и най-голямото богатство на панамците и е първата точка в програмата за посещение.

Панамският канал пресича най-тясната ивица земя, която свързва двете Америки – Северна и Южна.Хотелът ни е в банковия център на града – финансов хъб на целия район, най-безопасното място за чужденците, и се обслужва от чисто новичката линия на метрото. Вътре повечето места са за правостоящи, а от малкото седалки младите скачат като ужилени, ако има наоколо по-възрастни пътници. Любезни и отзивчиви хора, масово говорят английски – все пак до последния ден на ХХ век американците са управлявали Канала. От последната спирка засега – Albrook, също и главна автобусна гара, взимаме рейса за Мирафлорес. Така отиваме до Посетителския център на Панамския канал в най-близката точка до града. Да видим съоръжението, което свързва двата океана, ни струва по 15 щатски долара на човек. Това е в официалната валута тук.

80-те километра имат шлюзове на три места – в Гатун, Педро Мигел и Мирафлорес, които поемат корабите и ги прехвърлят от единия океан към другия.

Шлюзовете на канала при Мирафлорес

Като във воден асансьор плавателното тяло влиза в първия шлюз, огромните метални врати се затварят зад него, шлюзът започва да се пълни с вода и като се изравни с второто ниво, вратите се отварят и преминава в него, следва третият. Така на хидравличен принцип корабите се издигат с 26 метра над морското равнище през три шлюза във всяка от посоките, за да преплуват езерото Гатун. През следващите шлюзове – обратно, те се спускат към океаните. Звучи лесно и забавно, но се опитайте да си представите как това се случва с огромен круизен кораб. Стотици хиляди работници са се стекли тук да строят гигантското съоръжение, част от тях са оформили сегашния етнически микс на страната (европейци, от Карибския район и Африка), но и десетки хиляди са загубили живота си. Сега канала пресичат 144 морски маршрута и се стига до над 1700 пристанища в 160 държави, преминава се за  8-10 часа и освен спестените хиляди морски мили е много по-безопасен от навигирането през бурните води край Огнена земя и нос Хорн.

КАКВО ДА НЕ ПРОПУСНЕТЕ

В Панама Сити се срещат четири свята – този на небостъргачите на банките и хотелите, които предизвикват асоциация на архитектурния облик с всеки проспериращ американски град; на реалния живот; на магичната колониална атмосфера на Стария град (Каско виехо); визията за бъдещето в Биомусео.

Непременно вечер се разхождайте по Синта костера - сравнително новия крайбрежен ареал, който тръгва от Стария град и стига чак до Панама виехо, руините на първото поселение. Тези 4 километра изобилстват с алеи за пешеходци и велосипедисти, спортни площадки, кътове за отдих, улични продавачи на сладък лед и всякакви лакомства, обичани от местните. Ще се изненадате колко хора спортуват привечер. Снимайте се пред огромните букви PANAMA. Има и друга Синта (лента), шосе, което опасва като дъга Стария град в океана, за да го заобиколи трафикът.

Между Стария град и крайбрежната променада е реалният живот – квартали, където живеят местните.

Там се намира Меркадо де марискос – Рибният пазар, неизпускаем за чужденците с разнообразието от севиче, прясна риба, омари, скариди и какво ли не. Наоколо има много ресторантчета, които приготвят пресния тихоокеански улов буквално пред очите ви.

Старият град (Каско виехо) е архитектурен резерват под егидата на ЮНЕСКО и всяка втора къща се реновира (фасадата е запазена и подпряна, а отвътре всичко е изкорубено), за да се превърне в поредния бутиков хотел или ресторант. Кипи активна подготовка за мащабен туристически форум, който да рекламира страната пред света през май. Прекрасните католически църкви (неведнъж споменавам, че в Новия свят често са по-импозантни, отколкото в родината майка, както наричат Испания) пък се готвят за посещението на папа Франциск след 2 години. Градската катедрала също е в реконструкция, но непременно посетете църквата на сан Хосе – поне заради пищния златен олтар, спасен от плячкосване с хитрост: боядисали го, за да изглежда по-обикновен.

Панорама към града от Каско виехо

Не пропускайте да отидете до Амадор и най-отдалечения остров Фламенко, където се открива чудесна гледка към града.

По пътя е Биосферният музей (Биомусео), проектиран от архитектурния ас Франк Гери в ярките цветове,

с които ни черпи Панама. Той от всичките музеи в града си заслужава най-много парите, тъй като предлага най-много: на най-ниското ниво е представено компактно и ясно еволюционното развитие в района и историята на страната, а на горните –уникалното биоразнообразие и усилията за опазването му.

(за следващото изречение има снимка, може и като текст под снимка да се сложи)

Най-типичният и желан сувенир от Панама Сити са молите: наслоени парчета плат, бродирани със специфична техника, които продават жените от племето куна предимно в Стария град.

ПОЛЕЗНО

В Панама Сити от летището до хотела се стига с такси (25-35 долара) или шатъл. Вероятно за да се използват тези по-скъпи варианти, на аерогарата няма машина, от която да могат да се купят заветните електронни карти на Metrobus за 2 долара, които да се заредят и да се ползва градският транспорт (цената е 25 цента за бус, 35 – за метро, 1,25 щ.д. за експреса до летището).

Системата в автобусите е такава, че трябва да маркирате картата си на автомат до шофьора, за да преминете през преградата. Никой не се опитва да прескача или да се оправдава, че няма заредена карта – ако е така, спътник маркира вместо него. Задната врата е само за слизане. Там отново доближавате картата до електронния четец, ако в рамките на 40 минути ще се прекачвате. На автобусната гара Albrook няма табели за направленията, но автобусите се намират с питане и като цяло системата на транспорта е много прегледна. Има полиция и охрана, които отзивчиво дават информация.

Ако ще теглите долари или друга местна валута при пътуванията си, информирайте се колко ще ви струва това според условията на вашата банка – обикновено е процент плюс твърда такса.

За предпочитане за посещение е сухият сезон, макар че и през него има кратки превалявания. Подгответе се за тропически климат с леки памучни дрехи, удобни сандали, слънцезащитен крем с висок фактор, репеленти. Панамената шапка ще си купите тук.

Панама е атрактивна дестинация с плажовете си на Карибите и на Пасифика, с планините си и голф игрищата.

 

Сподели във Facebook