Вестник The Washington Post проведе изследване, засягащо един от най-тежките проблеми на съвременна Америка – случаите със стрелба в училищата на САЩ. Изводите, които направиха журналистите, са стресиращи. Оказва се, че през 2018 г. страната е загубила повече свои граждани по време на инциденти с използване на огнестрелно оръжие в учебните заведения, отколкото при военни действия.

29 ученици и учители са загинали в периода от 1 януари до 18 май т.г. по време 16 трагични нападения в училищата на САЩ. През това време Пентагонът е загубил 13 души при боеви и други ситуации. Между тях е и катастрофата с вертолета „НН-60“ в западен Ирак през март, когато загинаха 7 военнослужещи от ВВС. Първата цифра очевидно превъзхожда втората.

Поредният трагичен инцидент се случи в щата Тексас и за съжаление едва ли ще е последният. Този път 17-годишен ученик разстреля в училище 9 свои съученици и един учител.

Изданието привежда стряскаща статистика. От април 1999 г. до март 2018 г. 187 хиляди ученици в над 190 училища са били свидетели на стрелба по време на учебния процес.

Сподели във Facebook