Чешката столица няма нужда от туристическа реклама – световноизвестните ѝ атракции като двореца Храдчани, Староместския площад с астрономическия часовник и прочутите бирарии са обсадени от многоезични групи целогодишно. Тя беше първата източноевропейска столица, която се обзаведе с тематични музеи като този на мадам Тюсо с восъчните фигури на знаменитости и на средновековните мъчения. И без това невероятната ѝ архитектура от различни стилове и епохи още през 90-те години на миналия век се обогати с модерен акцент – „Танцуващата къща“ от иконичния архитект Франк Гери.

Но нали туристите трябва да се връщат и да им се предложи нещо ново? Алтернативният туристически продукт там, който се радва на голям интерес, е създаден от групата за социално предприемачество Pragulic. Гидовете са пражки бездомници, които споделят живота си без маска и грим и водят любопитните из нелицеприятните потайности на историческия град.

Най-възрастният сред бездомниците е бившият милионер Вацлав,

който живее заедно с котката и кучето си под Хлавковия мост. Той разказва на туристите, че е на улицата от 2006-а. Вацлав кани туристите в „дома“ си, разкрасен със саксии с цветя и колекция от керамични чаши, където прави показно как и клошарите могат да се поддържат чисти и да имат някои удобства. Хелча е от жените в проекта, а животът хич не я е галил с перце. Тя не се притеснява да разказва драматичната си история и води туристите по местата в чешката столица, свързани с дрога и проституция.

Най-колоритният от гидовете-бездомници е Карим, „Падналият ангел“,

който води няколко тура, включително и „автентичен“ среднощен. Визуално се е докарал на микс от шведските ексцентрици Жан-Пиер и Александър от Army of Lovers и след него се обръща цялата улица – едно от препитанията му е травестит шоу. Той е добре запознат с подземния свят в града: подвизавал се е дълги години като бездомник, проституиращ и наркоман. И неговият живот в Прага, като на други от групата, е започнал край Централната гара, където и сега не е препоръчително да се шляете сами нощем. Без задръжки разказва за тъмната слава на някои централни пражки улички, за районирането, къде може да ядеш и пиеш безплатно, пикантерии за „колегите“. Откакто е бил заразен с ХИВ, бурният живот остава в миналото му.

В края на обиколката предлага на туристите да купят негови рисунки –

талант, наследен от майка му, художничка, и баща му, бърненски театрал. Неговите турове са винаги запълнени, а средната им цена се движи между 250-350 чешки крони (100 крони са към 3,70 евро). Водят се на чешки език, но може да се осигури преводач.

Ако това не ви стига, проектът Pragulic предлага и истинско преживяване: може да се аташирате към някой от бездомниците и за 24 часа, от 8 сутринта до следващата сутрин, да се справите с реалния живот на улицата: да си осигурите храна, пари, да си намерите подслон. За това приключение ще платите 2400-3600 крони. Ако не ви се струва много забавно, поне е приземяващо.

Сподели във Facebook