снимки: БТА 

Софийската опера за пореден път постави на пиедестал българската духовност, като представи на сцената си уникалната музикално-поетична творба „Рилският пустинник“. Произведението, което представя живота и мисията на Св. Йоан Рилски, е по музика на отец Кирил Попов и текст на Тихомир Павлов, а сценичната адаптация е на акад. Пламен Карталов и Вера Петрова.

Залата на Националната опера беше буквално препълнена в премиерната вечер, не само от представители на висшия клир на Православната ни църква, но и от публика във всички възрастови групи. Общата оценка накрая беше за едно изключително вълнуващо преживяване, защото съкровената за всеки сънародник тема на творбата е представена с много красив поетичен текст, вплел в стиховете си библейски и литургични слова и с брилянтна музика, която разказва в звуци историята на Рилския светец и на страната ни от бурните години, в които след Златния Симеонов век вече се привиждат държавни и духовни беди на народа ни.

Впечатляваща е сценичната презентация на произведението, което спокойно може да се определи за пълнокръвна оперна творба със солови изпълнения, хорове, драматургия. Отлична оценка заслужават баритонът Атанас Младенов и драматичният артист Ириней Константинов, превъплътили се съответно в Св. Йоан на младини и в зрелите му години. С много красив и стабилен глас и с актьорски талант малкият Иван Радев спечели овации за ролята си на племенника на Рилския пустинник – Лука.

Специално трябва да се отбележи работата на диригента - Старозагорския митрополит Киприан, под чиято палка оркестърът показа най-доброто.

Много малко оперни театри по света поддържат едновременно толкова разнообразен и богат репертоар в операта, балета и мюзикъла. Затова неслучайно Националната ни опера отдавна е притегателен център за публика от целия свят. Но през всички години, в които начело на културната институция е Пламен Карталов, реален, а не формален акцент е грижата за поддържане и изтъкване на българските произведения и автори, както и привличането на най-младата публика към класическото изкуство. И ако съдим по пълните салони, мисията е успешна!

Сподели във Facebook