Акценти

6 Октомври 2016

1518

Животът днес

Ян Геел - едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на проекти в Копенхаген, Стокхолм, Лондон, Аман, Мелбърн, Сан Франциско, Ню Йорк - Ян Геел, пристига в Пловдив за Форума на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016. Датският архитект е звездата в двудневната програма с лекции на деветото издание на международния фестивал за съвременна архитектура и градска среда.

Във форума ще участват 16 лектори от 14 държави. Те ще разкажат за световния си опит в ангажирането на гражданите в създаването и поддръжката на градската среда. Лекциите ще протекат в два дни - 8 и 9 октомври, и в темите “квартална общност”, “нови архетипи”, “политики на промяната” и “образование, анализ и участие”.

Основа в работата на Ян Геел е идеята му за публичното пространство в градовете като човешко право. Според него добрите условия за ходене пеша и колоездене трябва да са неизменна част от всяка интегрирана политика в областта на общественото здраве.

Момойо Каиджима е другото силно име в програмата с лекции на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016. Те я сред основателите на ателието BOW-WOW от Токио, които се смятат за едни от най-иновативните в световен мащаб и техният труд вдъхновява редица дизайнери по света. Сред целите на BOW-WOW са да постави под въпрос границите между публично и частно, както и да създава среда, която насърчава общуването между хората.

Деветото издание на ONE ARCHITECTURE WEEK ще се проведе в третия по големина панелен квартал в България - ж.к. „Тракия“ в Пловдив. Голямата тема е ролята на гражданската активност в определянето на облика на градската среда, а мотото е Действие. Полезни практики от панелните квартали. Общото между всичките участници във форума е, че не само вярват, но и са доказали, че гражданското участие е незаменим ресурс, който може да допринесе за високото качество на градската среда.

Сподели във Facebook