Новата премиера на Националния музикален театър е категоричен успех за екипа, който я създаде и шанс публиката да види и съпреживее оригинален съвременен български мюзикъл на базата на някои от най-обичаните песни на композитора Стефан Диомов. Съпреживяване е точната дума в случая, защото любимата музика и близкият до всяко сърце сюжет отварят в съзнанието на различните поколения зрители много спомени от ученическите години, от абитуриентските балове, срещите на випуска, младежките влюбвания и раздели... Неминуемо по време на спектакъла на ум или полугласно тананикаш хитовете, познати от „Тоника“ и Ваня Костова, а на финалните изпълнения и поклоните публиката се раздвижва в ритъма на хитовите мелодии. И това е най-точният измерител за успеха на „Здравей! Как си, приятелю?" След спектакъла хората си тръгват с много положителни емоции, някак подмладени и заредени с неизчерпаемата енергия на всяко следващо поколение бивши и сегашни зрелостници, която преминава от сцената на театъра към зрителите. Идеята за такава постановка хрумва на Еделина Кънева още преди три години – период, в който тя блестящо се превъплъти в една от главните роли на световния мюзикъл „Мамма Миа“ по мелодиите на Абба. Ето че и с нашите хитове може да се направи качествен мюзикъл, когато с тази задача се захванат талантливи професионалисти.

На премиерата заслужените овации бяха за автора на музиката Стефан Диомов, за диригент-постановчика и автор на оркестрацията и аранжиментите Георги Милтиядов, за автора на либретото Юрий Дачев, за режисьора Камен Воденичаров, за хореографа Йоанна Стоянова и разбира се – за двигателя на целия проект Еделина Кънева. Актьорският състав от първия спектакъл – Олга Динова, Добромир Момеков, Кръстина Кокорска, Силвия Филипова, Богомил Спиров, Румен Григоров, Александър Милев, Александър Панайотов, Яна Стефанова, Антонио Дачовски, Калоян Ченов, Татяна Янева и Трайче Стойковски получи освен бурни аплодисменти и множество викове „Браво!“.

В следващите спектакли участват много от звездите на Музикалния театър и със сигурност си струва да се видят всички състави. Едно от хубавите качества на сценичните музикални произведения е, че всеки път можеш да откриеш нещо различно и допълнително, нова емоция, друг поглед към всяка от ролите. Тук в никакъв случай не важи репликата „Аз този филм съм го гледал“. Отидете на „Здравей! Как си, приятелю“ и ще се заредите с ведрост и оптимизъм, от които днес толкова много се нуждаем.  

Сподели във Facebook