Акценти

19 Септември 2016

2610

Животът днес

Ралица Стоянова е родена в София. Завършила е Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ”. Висше образование - магистър по специалността Право, придобива в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. През 2004 г. започва работа като юрисконсулт в дирекция „Секретариат на Столичния общински съвет”. От 2009 до 2016 г. е секретар на Столичната община, след което е поканена от кмета Йорданка Фандъкова да стане заместник-кмет. В задълженията й влиза проследяването на всички действия на общината от гледна точка на законността и спазването на действащото законодателство. Под нейно ръководство са правната дирекция на общината, дирекцията „Координация и контрол“, дирекция „Общинска собственост“ и дирекция „Обществени поръчки и търгове“.

- Г-жо Стоянова, има ли напредък, улеснение за гражданите да се свързват с общината по всички въпроси, които ги вълнуват?

- Отговорът на този въпрос е положителен, през последните години освен приема на живо, който продължава да се осъществява, силно се разви електронната комуникация с гражданите. Беше открит ефективен Контактен център. Наблюдаваме постоянно нарастване на броя на сигналите и комуникацията чрез него, което ни окуражава, че работим в правилната посока. Става въпрос за онлайн подаване на сигнали или въпроси. Освен това всеки гражданин може да види дали вече по поставения от него въпрос има предшестващи сигнали. Винаги има и хора, които не са доволни от даден отговор предвид конкретното им очакване, но това е неминуемо.

- Има ли значение дали един сигнал или въпрос ще бъде подаден на хартия в деловодството, или ще се изпрати по интернет?

- Няма никакво значение, освен че сигналът по интернет чрез Контактния център пести време на гражданите и не ги ангажира да посещават администрацията. Деловодната система на общината е единна независимо от начина на постъпване на документите. Всеки получава входящ номер, а скоростта на придвижване на преписките на хартия и онлайн е еднаква.

- За какво най-често хората търсят Контактния център извън рутинните административни услуги?

- Много фактори влияят върху това, зависи от периода на годината, от дадени събития и какво ли не. Въпросите са изключително разнородни – от оплаквания заради улични задръствания, през недоволство от шумни съседи, до предложения за подобрения в градската среда и достъпността.

- Сигурен съм, че много хора се обръщат към Столичната община, а проблемът им всъщност е за друга институция…

- Действително има такива случаи, но нашата теза е, независимо че един сигнал е насочен грешно, ние служебно да изпратим съответните документи към правилната институция и служител, а не да върнем и препратим гражданина сам да се оправя. През последните години правната и гражданската култура се повишиха и все повече хора знаят кой за какво отговаря.

- Какъв е пътят да се повиши доверието на хората в действията на общината?

- Всички са свидетели, че кметът Фандъкова има изключително активна позиция и висока чувствителност към всякакви нередности. Никой не е застрахован, че ако наруши правилата и дори с действията си допусне съмнения върху себе си от страна на гражданите, ще остане на поста си. Много са примерите, че няма забавяне, изчакване и всеки сериозен сигнал получава бърза реакция, включително освобождаване на служители. Ръководният екип на „Московска“ 33 държи хората да са уверени, че София се ръководи според закона и морала.

- Често битуват съмнения дали парите, които идват от зоните за паркиране и от глоби и „паяци“, отиват за подобряване на улиците и паркингите например…

- Всички приходи и разходи на общината са абсолютно прозрачни, всяка сесия на градския парламент – Общинския съвет – се предава на живо онлайн. Конкретното разпределение на бюджета е предмет на дебати и гласуване в политически разнообразния Общински съвет. Нищо не може да бъде тайно, скрито или неясно. Както и по редица други въпроси, и тук разчитаме на активната позиция на гражданите.

Сподели във Facebook