Акценти

24 Ноември 2016

1498

Христо Николов

Разходите на домакинствата в България растат по-бързо, отколкото доходите, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на годината. Общият доход средно на лице от домакинство в България през третото тримесечие е 1309 лв. и нараства с 3,7% спрямо същото тримесечие на 2015 г., сочат данните. За същия период общият разход на човек е 1223 лв. и се увеличава с 4,7% на годишна база.

Това променя тенденцията от началото на годината, след като през първото тримесечие беше отчетен по-силен ръст на доходите от разходите, а през второто тримесечие бе регистриран спад на разходите. Почти през всички години на финансовата криза и приходите, и разходите на домакинствата намаляваха и едва от около година и половина насам тези показатели нарастват.

Ако се гледат относителните дялове на различните източници на доход, няма големи изменения, като изключим, че се засилва значението на пенсиите и социалните плащания. Това беше характерно също за първите години на кризата, когато пенсиите и социалните плащания си останаха постоянна величина, но заради безработицата намаля делът на доходите от заплати и от самостоятелна дейност.    

Най-висок относителен дял от доходите сега формира работната заплата (54,1%), следвана от доходите от пенсии (28,3%), доходите от самостоятелна заетост (6,5%) и доходите от социални обезщетения и помощи (3,2%). За една година доходът от работна заплата нараства от 703 на 708 лв. (с 0,7%). Значително по-силно нарастват доходите от пенсии - от 324 на 371 лв. (с 14,5%), и от социални обезщетения и помощи - от 39 на 43 лв. (с 10,4%). Същевременно доходът от самостоятелна заетост намалява с 10,1% - от 94 на 85 лв.

Макар че разходите за храна отдавна не формират приблизително половината от разходите на българина, както беше преди повече от 15 години, те все пак са най-същественото перо в домакинските бюджети с относителен дял от 31,6%. В сравнение с година по-рано този дял от разходите нараства с минималните 1,7%.

Веднага след храната следват разходите за жилищата – наеми, режийни, ремонти, обзавеждане и други такива. Те са 16,7% от всички разходи и нарастват на годишна база с 4,9%, т.е. от 194 на 204 лева месечно. Тъй като за последната година цените на тока почти не са пипани, а на отоплението намаляват, това леко увеличение най-вероятно се дължи на цените на стоките и материалите за обзавеждане и поддържане на дома.

Друг съществен дял от разходите на домакинствата в България през третото тримесечие на годината са тези за данъци и социални осигуровки – 11,6%. При тях обаче не се наблюдава увеличение или намаление. Разходите за транспорт и съобщения, които съставляват 10,8% от всички разходи, обаче отбелязват увеличение на годишна база от 1,1%.

Най-съществените изменения в разходите на хората в сравнение с година по-рано се отбелязват при тези за свободно време, култура и образование – от средно 67 лв. на месец преди година сега те са вече средно 80 лв., или увеличението е с над 20%. Значително се увеличават също разходите за здравеопазване – с 9,7%, или от 58 на 64 лв. Без никакво изменение остават разходите за алкохол и цигари – 54 лева на месец.

Сподели във Facebook