И тази седмица в рубриката на сайта „Животът днес” и телевизионния канал Food Network  ви представяме рецепта, с която да разнообразите своето меню.

Този път предложението е на Анна Олсън, която през май направи майсторски клас в София. Любимата сладкарка на Канада доказа пред гостите на събитието колко вкусни и лесни за приготвяне са нейните рецепти и не забрави да похвали българската баница.

Сгответе нашата рецепта, снимайте я и ни изпратете снимката на адрес: igra@medialink-bg.com. В края на годината чрез жребий ще определим кой ще спечели наградата на Food Network.

Още много интересни рецепти може да видите всеки ден по програмата Food Network, която вече е дублирана на български език.

Пралини с орехи пекан „Ню Орлиънс“

Пралините са покрити с подобна на карамел глазура и са идеални за сладка закуска.

Продукти:

3 ч.ч. (350 г) едро нарязани пекани (орехи)

1 ¾ ч.ч. (350 г) захар

1 ¾ ч.ч. (350 г) светла кафява захар

¾ ч.ч. (175 мл) сметана (35%)

6 с.л. (90 мл) мляко, 2% масленост

6 с.л. (90 г) масло

1 ч.л. (5 мл) ванилов екстракт

1 ч.л. (5 г) сол

Начин на приготвяне

 

1. Затоплете предварително фурната на 180 градуса и поставете пергаментова хартия в тава за печене.

2. Поръсете равномерно парченцата пекан и печете около 15 минути до леко покафеняване. Оставете ги да изстинат и ги прехвърлете в купа.

3. Поставете захарта, сметаната, млякото и маслото в средно голяма тенджера с дебело дъно и оставете сместа да заври на силен огън, като разбърквате постоянно. Със сладкарски термометър следете температурата – тя трябва да достигне 110 градуса. Добавете пеканите и продължете да затопляте до 114 градуса, като не спирате да бъркате. Махнете тенджерата от котлона, добавете ванилията и солта и разбъркайте. След това оставете сместа да се охлади до 100 градуса без да бъркате, за 10-15 минути.

4. Постелете 2 тави с пергаментова хартия. Щом сместа за пралините се охлади до правилната температура, разбъркайте енергично с дървена лъжица до получаването на хомогенна смес с копринена консистенция и достатъчна гъстота за загребване. С помощта на лъжица разпределете сместа на малки купчинки в тавите за печене. Ако забележите, че захарта се разтича малко след сипването, оставете сместа да постои в тенджерата за още половин или една минута – ще започне да се сгъстява. Тъй като се сгъстява бързо, може да забележите, че започва да стяга в тенджерата или че оформените пралини не са със сатенен блясък. В такъв случай оставете съда на слаб огън, докато сместа леко се отпусне.

 


 

 

 

Сподели във Facebook