Тръгвайки на почивка с деца, трябва да знаете, че те не възприемат смяната на обстановката както възрастните. Според специалистите в миналото децата са се приспособявали по-лесно, защото придвижването е било много по-бавно. Днес, във времето на реактивните самолети, промяната настъпва за часове и малкият човек няма време да се осъзнае. Дори и възрастните често не успяват да се адаптират бързо. Попадайки в непозната среда почти внезапно и не по своя воля, децата често изпадат в недоумение и родителите трябва да са готови за това.

Как може да се избегнат проблемите

1.    Подгответе се предварително

Когато планирате пътуване, разкажете за това на детето, съобразявайки се с възрастта му. Покажете му снимки на местата, където ще пребивавате. Важно е то да знае, че известно време ще живеете на друго място, след което ще се приберете вкъщи. Когато тръгнете да се прибирате, направете същото, защото само за седмица детето може да свикне на новото място и да започне да го възприема като свой дом. Представата за собствен дом се закрепва в съзнанието на човека за около пет години.

2.    Осигурете нещо познато

На път, както и във всяка друга чужда обстановка, на малчугана му е необходим преходен обект като символ на устойчивостта и стабилността на света. Това може да бъде любима играчка, позната храна, обичайно занимание или ежедневен ритуал. Главното е детето да може да се опре на него. Важно е да се разбере, че смяната на обстановката и всичко ново е развлечение за възрастните, но не и за децата. За тях е привична необходимостта от стабилност. Някои родители, които са мечтали да заведат наследника си на море, очакват той да се радва, когато пристигнат, и недоумяват защо не иска да се втурне веднага към плажа, а предпочита да гледа телевизия в хотелската стая. А детето просто се хваща за единствения му познат предмет. Това трябва да послужи като сигнал за родителите не за черна неблагодарност от страна на малчугана, а че е необходимо да му помогнат да свикне с новото място.

3.    Въвеждайте го постепенно

Не бързайте веднага да засипете детето с купища нови впечатления – то може бързо да се претовари. Огромната културна или туристическа програма със сигурност ще го стъписа. Бъдете внимателни и преценявайте колко може да понесе вашето дете.

4.    Елементарните потребности преди всичко

Всяко пътешествие води след себе си промени, а за малкия човек обичайният бит е особено важен. Той играе ролята на структура и опора, особено в началото на пътуването. Понякога възрастните, увлечени от новите впечатления, забравят колко е важно детето навреме да се нахрани или да отиде до тоалетната. Спазвайте установените и обичайни битови ритуали, за да не стресирате малкия човек.

5.    Без паника

Колкото е по-малко детето, толкова повече време му е необходимо, за да се адаптира към новите условия. До 5-годишна възраст всички деца се пренастройват бавно, а по-нататък зависи от индивидуалните им особености. Опитните пътешественици знаят, че може да се сблъскат с непредвидени ситуации. И ако това се случи, не се паникьосвайте, особено пред детето. Естествено е да сте притеснени, но много е важно да поддържате усещането за стабилност у малкия човек, който в подобни моменти особено много се нуждае от подкрепа.  

Децата винаги разбират, че нещо не е както трябва, затова вашето тревожно поведение може да роди в съзнанието му всякакви фантазии. Обяснете му внимателно и спокойно какво се случва. Така детето ще разбере, че има проблем, но родителите му ще овладеят ситуацията, което означава, че то е в безопасност.

 

 

Сподели във Facebook