Австралийски учени стигнаха до извода, че кафето е застрашено от изчезване заради глобалното затопляне. Но това не е единственият продукт, върху който промените в климата ще окажат негативно въздействие. Какво ни очаква в близките години според прогнозите.

В момента по света съществуват 40 вида кафе, 19 от които имат търговско значение. Най-разпространени от тях са арабиката и робустата, като повечето плантации са разположени в горите на Азия и Африка. Именно тези територии обаче са най-засегнати от негативните промени в климата. Температурата на въздуха на тези континенти се повишава, а количеството на валежите намалява. Според учените от Австралия особено много ще пострада робустата. Причината е, че този сорт може да расте само в определени климатични зони, където температурите са не по-ниски от +18,6°C и не по-високи от +26,6 градуса. При повишаване на температурите само с 1 градус, урожаят пада с 14%, съобщава списание Global Change Biology.

Още през 2017 г. учени предупредиха, че поради глобалното затопляне ще пострадат и плантациите в Латинска Америка, където се отглежда арабика.

„Кафето днес е един от най-ценните продукти на Земята и за неговото отглеждане са необходими специфичен климат, както и пчели, които да опрашват цветовете на кафеените дървета. Ние за първи път проучихме как промените в климата ще окажат влияние и установихме, че производителите на кафе ги очакват много тежки времена“, заявиха специалисти от САЩ.

По техните прогнози, ако климатичните промени продължат със същото темпо, кафето може да изчезне още през 2050 г.

Своята негативна роля играе и изсичането на горите в Африка. Според резултати от изследване, проведено в Англия, някои региони на този континент ще загубят от 65% до 100% от кафеените дървета до 2080 г. вследствие на климатичните промени и бракониерството във високопланинските райони на Етиопия и Южен Судан.

Но кафето не е единствената напитка, без която човечеството може да остане. Под заплаха се оказва и чаят. Повишаването на температурите и на валежите в Азия води до намаляване на чаените плантации, а мусоните и продължителните дъждове оказват негативно влияние върху вкуса и аромата на растението. Според прогнозите в Източна Африка към 2050 г. площите с чай ще бъдат два пъти по-малко.

Шоколадът също няма да преживее климатичните промени. Териториите, върху които може да се отглежда какао, намаляват, а още през 2030 г. производството на шоколад ще стане нерентабилно. Много фермери от Индонезия и Африка вече са се отказали да какаовите дървета в полза на други суровини.

През последните 40 години площите, годни за отглеждането им, са намалели с 40%.  А след още 40 години средните температури в Гана и Кот д'Ивоар, на които се дължат две трети от световния експорт на какао, ще се повишат с 2 градуса, което може да сложи край на шоколадовата индустрия.

Глобалното затопляне обаче ще доведе до проблеми и с гроздето, което означава, че човечеството ще остане най-вече без коняк. Поради повишаването на температурите летният сезон се удължава, а гроздето става по-сладко и не може да удовлетвори критериите на производителите на коняк. Налага се плодовете да се берат по-рано, а само две седмици с горещо време може да направи цялата реколта непригодна за дестилация.

„Това, с което се занимавахме в продължение на столетия, само след 50 години ще бъде невъзможно. Трябва да намерим начин да се приспособим към новите условия“, сигнализираха от Martell.

Един от начините е да се селектират нови сортове грозде, по-устойчиви към високите температури. За подобни експерименти компаниите харчат стотици хиляди евро годишно, но никой не може да гарантира, че усилията им ще се увенчаят с успех.

 

Сподели във Facebook