Акценти

23 Август 2016

1502

Животът днес

„Изпълнява се цялостен ремонт на бул. „Витоша“ в участъка от бул. „България“ до Южен парк с дължина 1,8 км. До средата на август е срокът на изпълнителя да приключи целия обект.“ Това каза при проверка на строително-ремонтните работи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя провери изпълнението на обекта заедно със заместник-кмета по направление транспорт и транспортни комуникации Евгени Крусев и инж. Васил Начевски, директор на „Транспортна инфраструктура“ на Столична община.
„Изисквам да се контролира качеството на работа и да се спазват сроковете“, каза също кметът Фандъкова. По думите й, ако се забави изпълнението, се налагат неустойки, които са в размер на 30 000 лева.
Миналата година бе извършен цялостен ремонт на участъка от бул. „Витоша“ -  от ул. „Гургулят“ до бул. „България“. Сега се изпълнява следващият етап до Южен парк. Извършва се реконструкция на трамвайния релсов път, като са предвидени и шумо- и виброизолационни елементи с цел намаляване на въздействието върху околната среда при преминаване на трамвайната мотриса.
Подменя се пътната настилка. Изпълняват се тротоари с унипаваж. Уличното осветление ще бъде изцяло обновено, като се монтира ново LED осветление.
В зоните на кръстовищата се предвижда понижаване на бордюрите и поставяне на рампи в тротоара с тактилни плочи за осигуряване на достъпна среда на хора с увреждания и майки с колички. Предвижда се също цялостна подмяна на рамки и капаци на шахти с нови.
Ще бъде изградена и нова велоалея, ситуирана в двата края на пътните платна, покрай бордюрите за еднопосочно движение. Продължава работа и по вътрешноквартални улици, като в момента се работи по ул. „Цар Асен“ в „Триадица“. Предстои да започне работа по ул. „Стефан Сарафов“.
„Столична община подготви идеен проект за възстановяване на 8 декара от парк „Въртопо“, попадащи в район „Младост“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Планът предвижда изграждане на пътеки, осветление, видеонаблюдение, реконструкция на зелените площи, изграждане на детска площадка и фитнес на открито. Проектът предвижда и осигуряване на достъп за хора с увреждане до територията на парка. Предвижда се обновяването на зоната да бъде реализирано на два етапа през 2016 и 2017 година. До средата на август кметът на „Младост“ д-р Цвета Авджиева ще обяви процедура за избор на изпълнител. Ще бъде извършено и конструктивно укрепване на моста, свързващ район „Младост“ с район „Студентски“.
По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова главният архитект Здравко Здравков започва изготвяне на цялостен подробен устройствен план на парк „Въртопо“. Целта е максимално да бъдат защитени зелените площи на територията.

Сподели във Facebook