Една аерогара може още да дреме в 70-те години на миналия век, но може да е и модерен град с всякакви услуги и екстри, където да прекараме с удоволствие няколкото часа между полетите.

Карта на летище Схипол
Летище Схипол отвън

Схипол (както правилно се произнася името на най-голямото летище в Холандия близо до Амстердам) през септември 2016-а чества 100-годишнината от създаването си като военновъздушна база. Днес то е трето по пътническа натовареност в Европа и през него преминава почти половината от каргото с Азия. Дизайнът му е семпъл: само с един терминал на две нива, три основни сектора с над 160 гейта и подземни паркинги. То е „дом“ на KLM, Холандската кралска авиокомпания, най-старата в света – основана и постоянно действаща от 1919 г. насам. Тя пък в началото на годината се увенча с приза на FlightStats за най-точно спазване на графиците, часовете на излитане и кацане и продължителността на полетите спрямо конкурентите си.

Цялата територия на Схипол е под морското равнище

и това е едно от най-ниско разположените големи летища в света. Независимо от юбилея миналата година, реконструкцията и разширението му не са завършили окончателно: очаква се скоро да е още по-комфортно и красиво и към 2023 г. да посреща и изпраща над 70 милиона пътници годишно. Управата му се хвали, че е съвсем в крак със съвременните трендове: олекотените вътрешни стени, разделящи пространството, са изцяло от рециклирани материали, а пристройките ще се свързват над и под земята с тунели (какъвто вече има към футуристичната сграда на новия „Хилтън“, долепен към аерогарата).

Секторите, които се реновират, са отделени дискретно и облепени с плакати, разказващи за различните етапи в развитието. Виждат се снимки, на които

върху черна дъска с тебешир служител актуализира информацията за полетите

някъде в средата на миналия век. Друга, на която летището е напълно разрушено при бомбардировки през Втората световна война. Трета, на която – още през далечната 1957 г. – е сложено началото на безмитното пазаруване. През 1950-а е отворена първата бръснарница тук, последвана от още магазини и услуги, в които днес едва ли ще намерите пропуск: от ключарско ателие през молитвени параклиси, химическо чистене, аптека, кабинет за първа помощ, поща, услуги за хора с ограничена подвижност, сектор за краткосрочно и дългосрочно съхранение на багаж, супермаркет, универсален магазин. Всичко е измислено и направено така, че да се чувствате специални, обгрижени, разнообразени. Лоджиите на летището и на някои авиокомпании често имат изгодни пакетни оферти.

В миналия век Схипол непрекъснато се променя, за да посрещне изискванията на времето

още с първото по-значимо разширение върху територията на градчето Райк и с изграждането на първите пет писти. Под шестата можете буквално да преминете, когато се движите по магистрала А5. Ограниченото пространство в Нидерландия (Ниската земя, официалното име на кралството) и полдерите – насипите, които печелят суша от морето – изискват хитроумни решения.

В по-ново време, през 2005 г., Схипол влезе в историята с най-големия летищен обир на диаманти на стойност 75 милиона евро, както и с пожара със загинали и ранени, който доведе до засилване на мерките за безопасност на пътниците.

На Схипол има хотели, СПА, казино, панорамна тераса, ресторанти за бързо и бавно хранене, магазинчета за сувенири и преса.

Детски кът на Схипол
Музеят на науката "Немо"

Има библиотека с над 1200 заглавия на 29 езика за историята и културата на страната от холандски автори;

кът от научния музей NEMO за децата и дори безплатен достъп до малка колекция от Райксмузеум – най-големия и богат музей в Холандия, чиито съкровища са короновани от великолепната „Нощна стража“ на Рембранд. Като един лъскав град, амстердамското летище има своя шопинг мол Schiphol Plaza, десетки бутици на най-разпознаваемите световни брандове за дрехи, обувки, бижута и аксесоари и булевард Holland, където можете да се поглезите с прясно опечен хляб, холандски сирена, пушена змиорка с чаша шампанско, ръчно правен шоколад. До 4 часа интернет достъпът на Схипол ви е безплатен. На schiphol.nl предварително можете да получите пълна информация за всички предлагани услуги и промоции.

Типични холандски налъми

Престой от 5-6 часа на амстердамското летище е достатъчен за почивка,

освежаване, шопинг или просто шляене, но не и за отиване до града. Попадането в задръстване ви изправя пред риска да пропуснете следващия си полет (когато вината е ваша, трябва наново да резервирате и платите билета до желаната дестинация), защото и на самото летище се изисква време за задължителните проверки и за стигане от един ръкав до друг (на информационните табла са посочени минутите, които са необходими до вратата за отвеждане към самолета). От информационните пунктове си вземете карта на самото летище и всичките услуги, които предлага, както и брошура на няколко езика как да стигнете до центъра на града и какво да правите там, която съдържа също талони за отстъпки.

Един от най-интересните формални поводи за скорошна визита са всенародните тържества по повод рождения ден на краля – Koningsdag, който се чества на 27 април.

 

Любопитно:

  • За първенство на преминалите пътници годишно се борят международните летища на Атланта, Джорджия и това на Пекин, гонещи поотделно стоте милиона. Първото също е световен отличник по броя на излитащи и кацащи самолети на годишна база.
  • Държавата с най-много аерогари е САЩ, а шестте в Лондон образуват най-голямата летищна система в света и обслужват над 140 милиона пътници годишно, следвани от трите в Ню Йорк и тези в Токио.
  • За първи път интернет/онлайн чекиране е използвано от Alaskan Airlines през 1999 г. До 2018 г. се предвижда близо 80 на сто от „летящите“ пътници да ползват мобилен чек-ин.
  • Международното летище на Хонконг, разположено върху изкуствен остров, има най-големия IMAX екран в града и голф игрище с 9 дупки по стандартите на Американската голф асоциация, където пътуващите могат да се разкършат до полета си. В момента там се извършва поредното разширение, което струва 136,2 милиарда щатски долара и ще приключи през 2030 г.
  • Безмитната зона на Дубайското международно летище е навъртяла продажби за над 1,8 милиарда долара още през 2013 г. Прогнозира се, че продажбите по летищата ще се увеличат със 73 на сто до 2019 г., като козметиката и парфюмите вече задминават традиционните покупки на алкохол и цигари.
  • Летище Chagi в Сингапур бе отличено на няколко пъти от престижните Skytrax’s World Airport Awards като най-добро в света и впечатлява с басейн на покрива, градина с пеперуди, кинозали, хотели, СПА центрове.

 

Сподели във Facebook