Коматевско шосе до кръстовището с бул. „Александър Стамболийски“ вече е строителна площадка. Движението и в двете посоки в рамките на затворения участък се осъществява само в едната пътна лента.

„Реконструкцията на Коматевско шосе е най-важният ни инфраструктурен обект в момента. На мястото на паважната улица изграждаме модерен асфалтов път с велоалеи, тротоари и осветление, правим нова канализационна система.“ Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при началото на реалните строително-монтажни дейности по реконструкцията на пътната артерия.

До последно се работи за осигуряването на гъвкава организация на движение, така че да се улесни достъпът на живеещите и работещите в квартала. След затварянето на цялото пътно платно ще бъдат прекарани временни трасета до домовете и предприятията, разположени по пътя на реконструкцията.

За първи път освен две нови битови канализации, които да обслужват всички имоти извън обхвата на сега действащата канализация, по нова технология чрез филтри под пътното платно се изгражда и специална канализация за дъждовната вода.

„Правим нещо много голямо на Коматевско шосе и искаме да го свършим максимално бързо“, коментира инж. Иван Тотев и анонсира идеята занапред маршрутът на градските автобуси да се удължи с още една спирка в квартала.

Кметът посочи, че предварително е създадена съвместна организация с Археологическия музей, в случай че при строителните работи се разкрият ценни находки.

„Шосето е от изключителна важност, тъй като натоварването е много голямо. След реконструкцията очакваме да се минава по един път, отговарящ на всички съвременни изисквания за устойчивост на настилката и отводняване на пътното платно“, отбеляза кметът на район „Южен“ Борислав Инчев. Той гарантира, че районната администрация ще съдейства на живеещите и работещите тук за решаване на проблеми в процеса на реконструкцията.

На старта на строителните дейности на Коматевско шосе присъстваха също народните представители Стефан Дедев, инж. Атанас Ташков и Петър Петров, районните кметове, общински съветници, директори на общински предприятия, журналисти и граждани, а отец Стоян от църквата „Свети Прокопий“ в квартал „Коматево“ благослови начинанието.

Реновирането на улицата е част от съвместния проект на Община Пловдив и Европейската банка за възстановяване и развитие на обща стойност около 30 млн. лв. Очаква се в близките дни да започне и реконструкцията на бул. „Руски“.

Сподели във Facebook