На 1 октомври започва Нобеловата седмица. Имената на лауреатите, както винаги, се държат в строга тайна. Въпреки това независимата компания Clarivate Analytics, която владее общата информация за базата данни на научните списания по целия свят, вече е направила своите прогнози.

Откъде тръгнаха най-престижните награди в научния свят

Веднъж в един шведски вестник се появява некролог на някой си Алфред Нобел - инженер и изобретател, чието най-известно творение е динамитът. Репортерите обаче сбъркали, защото всъщност е починал брат му – Людвиг Нобел. Това накарало Алфред да се замисли какво ще остави след себе си. И тъй като бил богат, се разпоредил състоянието му да бъде използвано като премия за най-добрите постижения на учените по света. Така се появили Нобеловите награди.

Днес те се връчват в шест области. Пет от тях – по физика, химия, физиология и медицина, литература и за мир, са упоменати в завещанието на Нобел. През 1969 г. по предложение на Шведската банка се появява и премията по икономика. Официално тя не е Нобелова. Точното ѝ наименование е: Премия на Шведската национална банка по икономически науки в памет на Алфред Нобел.

Интрига до последно

Изборът не само на самите лауреати, но и на кандидатите за премии, се провежда при най-строга тайна. Нобеловите комитети не разгласяват дори имената на експертите, на които се изпращат официалните писма с молбата да определят най-достойните според тях кандидати. Писмата с номинационните формуляри се изпращат в началото на есента, една година преди връчването на наградите. През февруари комитетът започва да ги анализира и съставя предварителния списък с няколко стотин кандидатури във всяка област. През пролетта списъкът отново се разглежда от експерти и се отделят най-достойните за номиниране кандидати.

Секретността на процедурата е на толкова високо ниво, че членовете на Нобеловия комитет често измислят псевдоними на кандидатите, за не споменават истинските им имена при обсъжданията.

Изтичане на информация обаче се случва и днес.

Последният скандал

Последиците от него са свързани с отказа на Нобеловия комитет да присъди премия по литература през 2018 година. А през 2019 г. ще бъдат връчени две награди.

В основата на скандала е френският писател Жан-Клод Арно – съпруг на поетеса, член на Шведската академия. Установило се, че той не веднъж е предоставял данни за бъдещите лауреати на премията по литература, както и за новите членове на Шведската академия. Той бил обвинен и в сексуални престъпления.

Жан-Клод Арно

От академията признаха, че скандалът е нанесъл значителен удар върху репутацията на организацията и е подкопал доверието към нейните решения. След случилото се от 18 члена на комитета, присъждащ литературната премия, от постовете си се отказали 7 души.

Да се разкриват имената на кандидатите е забранено, но прогнозите не са. Независимата американска компания Clarivate Analytics се занимава с анализ на Нобеловите награди от 2002 г. и през тази година в предварителния ѝ списък попаднаха 17 души, 11 от които работят в САЩ.

Сподели във Facebook