Акценти

17 Септември 2016

1511

Животът днес

„Гражданите на София ще решат дали емблематичните стогодишни павета по един от централните булеварди в столицата – „Княз Александър Дондуков“, да бъдат премахнати и заменени с асфалт, или не. Столична община публикува онлайн анкета на своя сайт в интернет, където софиянци могат да гласуват. Цялостният ремонт, който се предвижда за 2017 г., е разработен в три варианта. Той обхваща реконструкция на трамвайния релсов път, пътните платна и контактнокабелна мрежа в участъка от ул. ”Кракра” до Младежки театър.” Това каза зам.-кметът Евгени Крусев по време на обществено представяне на вариантите. В първия общината предлага паважът на уличното платно и трамвайните релси да бъде запазен, както е в момента. Във втория – да бъде изцяло заменен от асфалт. Третият вариант е смесена настилка от павета около трамвайните линии и при местата за паркиране и асфалтово покритие на активните пътни платна.

В рамките на цялостния ремонт ще бъдат напълно обновени тротоарите, уличното осветление и отводняването, като е предвидено и изпълнение на мерките за достъпна среда. Предвижда се изграждането на перони в района на трамвайните спирки. Проектирани са по два перона на всяко от кръстовищата бул. „Княз Ал. Дондуков” – ул. „Георги Раковски” и бул. „Княз Ал. Дондуков” - бул. „Васил Левски”. Оставащата лента за движение на моторни превозни средства е 3,50 м. Пероните са обособени до пешеходните пътеки на кръстовищата, за да могат столичани да използват за пресичане фазата на светофарите.
Предишната реконструкция на релсовия път по бул. „Княз Ал. Дондуков” е от 1992 г. С цел намаляване на шума от трамвайното движение сега се предвижда монтиране на шумо- и виброизолационни елементи.
 

Сподели във Facebook