Местни и регионални лидери от цяла Европа потвърдиха ангажимента си за справяне с изменението на климата, поемайки ролята на посланици на Конвента на кметовете. В присъствието на комисаря по въпросите на климата и енергетиката Ариас Канете Европейският комитет на регионите сформира група от посланици в областта на климата. Те се ангажираха да популяризират екологичните и икономическите ползи от Конвента на кметовете, чието начало бе поставено през 2008 г. като инструмент, чрез който градовете и регионите поемат доброволен ангажимент да изпълнят и надхвърлят целите на ЕС в областта на климата и енергетиката.

Новата група посланици на Конвента на кметовете е съставена от местни и регионални политици на изборна длъжност, чиито региони и градове вече са подписали Конвента. Те ще станат пратеници в областта на климата, като се изказват на международни форуми и насърчават градовете и регионите да се присъединят към Конвента на кметовете. Страните, подписали Конвента, са подкрепени от ЕС в предоставянето на техническа и финансова помощ за разработване и изпълнение на мерки за устойчива енергетика и климат.

Софийският посланик на Конвента е Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС и на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие.  Г-жа Едрева обясни за читателите на в. „Животът днес“ какво практически означава присъединяването на София към инициативата, какви ще са ползите за града и хората – в близка и по-далечна перспектива:

За да постигнем резултати на устойчиви и интелигентни градове, лидери в райони и региони, които в международно сътрудничество работят за защита на климата и природата на континента ни, се обединихме в мрежа от посланици на кметовете в Европейския комитет на регионите. Защото тези резултати могат да бъдат факт, когато като граждани сме включени активно и работим в мрежа. Всеки от нас е много силно свързан с каузата за защита на природата - за чисти вода, въздух, сигурност на енергетиката, за бъдещето на децата ни. Тази инициатива подчертава отговорността на местните власти да предприемат решителни действия и да насърчават гражданите да се включат активно в усилията да противодействаме на промените в климата.

София се присъедини, защото водим последователна политика в тази посока. Мерките, които изпълняваме, включват както най-големите проекти на града - разширяване на метромрежата, с което до 2019 година ще намалим с 20% трафика и вредните емисии, които той генерира, така и постоянни усилия за намаляване на енергийното потребление в града. Проектът за инсталация за оползотворяване на RDF гориво, който ще реализираме, ще намали потреблението на природен газ за отопление с 10%. Вече имаме и първите образователни институции с нулев карбонов отпечатък. Освен директното въздействие върху околната среда, които тези сгради имат, чрез тях възпитаваме и най-малките в грижа и отговорност към нашия общ дом. Каквито и цели да си поставяме и действия да предприемаме, сами не бихме могли да постигнем осезаем ефект в борбата с климатичните промени. Конвентът на кметовете е тази така необходима платформа, която ни позволява да обменяме опит, да координираме усилията си и ни предоставя необходимите инструменти, за да посрещнем заедно предизвикателствата пред нас.

Сподели във Facebook