- Какъв е шансът София да се развива и занапред като „зелен“ град?

- Развитието на София като зелен и привлекателен град е основен приоритет в концепцията ми за нейното бъдеще. Работим по развитието на парковете, които са заложени в общия устройствен план (ОУП). Предстои възлагането и изработване на цялостен устройствен план на Източен парк. Основната задача е защитата на парковите и зелените пространства, тъй като през 90-те години протече един доста сериозен процес на възстановяване на собственост. Ще предвидим механизми за защита на парковата зона, като стартира процедура за отчуждаване на частните имоти.

Сър Ричард Роджерс в предговора му към книгата на проф. Ян Геел „Градове за хората“ казва: „Всеки трябва да има възможност да види дърво през своя прозорец, да поседне на пейка в близост до детска площадка и да достигне до парк за десет минути“. Това са прости и силни думи и ние като архитекти трябва да си даваме ясна сметка, че оформяйки средата, впоследствие тя започва да формира хората. Добре проектираните квартали вдъхновяват хората, живеещи в тях, и обратно.

Важно е промяната на София да се случва плавно и постепенно и да е една дългосрочна стратегия за развитие и да влезе в концепцията за нова визия на града до 2050 г. Първото предизвикателство е да бъде освободен историческият център на София, а крайният резултат - една зелена столица с исторически ценности, без автомобили, град, обичащ жителите си, приветстващ гостите си, столица с усмихнати и щастливи хора, които не общуват през прозорците на автомобилите си, а имащи достатъчно места, където да се срещат, да се разхождат и да общуват пълноценно.

- Дълго време се говори за ново оформление на центъра, кога ще започне преустройството?

- По отношение на ремонта на зона 2 - ул. „Граф Игнатиев”, „Шишман”, „6-и септември” и „Солунска”, е спечелен конкурс от „Пантелеев и архитекти”, който предвижда изцяло нов облик на тази зона. Сериозен проблем за зона 2 и зона 4, около храм-паметника „Св. Александър Невски“ е, че  освен подмяна на настилките се изисква и подмяна на цялата подземна инфраструктура. Отдолу има водопроводи от 1911 година и канализация от 1901 година. Така че общината ще инвестира огромен финансов ресурс, за да се подмени подземната инфраструктура. 

Целта е с малки, но последователни стъпки да превърнем София в град, в който хората се придвижват пеша не само от вкъщи до спирката на масовия градски транспорт. Град, в който пешеходните разходки, карането на велосипед и придвижването с обществен транспорт са основните способи за придвижване в центъра. Целта е площадите и пешеходните зони в централната  част на София един ден да бъдат свързани така, че  хората спокойно да могат да се придвижват и разхождат пеша.

- Какви са плановете за района около Женския пазар, в който има много стари и запуснати сгради?

- Зоната около Женския пазар и тези, разположени северно от бул. „Сливница“, се водят като едни от най-запуснатите територии в София. В същото време това са зони с огромен градоустройствен потенциал. Те се намират на минути пеша от историческия център на София, намират се в непосредствена близост до метростанции и като цяло чисто комуникационно са много добре обвързани. Преди месец проведохме градоустройствена конференция, която се състоя в една от тези зони, и колеги архитекти от Ротердам ми казаха: „Г-н главен архитект, ако ние бихме инвестирали в София, бихме си купили имоти точно на това място”. Тоест потенциалът на тези зони е огромен – просто трябва да имаме очи да ги погледнем и да ги доразвием.

- Предвижда ли се столицата да има поне една добре направена и функционираща минерална баня?

- Подготвяме актуализация на стратегията за минералните води. Към нея е заложено и изграждането на различни типове центрове за използване ресурса от минерални води. Някои от тях са заложени за извънградски балнеоложки центрове. Предвидено е и изграждането на градски центрове за целогодишно ползване на минералните води с цел рекреация и спорт. В един такъв център за гражданите и гостите на София предвиждаме да се превърне именно минералната баня „Овча купел“, която е и паметник на архитектурата.

Сподели във Facebook