Акценти

4 Ноември 2016

1570

Животът днес

Варненци се възползваха от възможността да разгледат експозицията с 11-те най-добри архитектурни предложения за нова сграда на библиотека в града. „Открихме изложбата във фоайето на най-старата библиотека във Варна – „Пенчо Славейков“, на 1 ноември. Датата не е случайна. Смятаме, че идеята въобще да се строи нова обществена библиотека, храм на книгата и духовността, е нов вид будителство.

Проектът ще се реализира в името на по-добрия достъп на варненци до различни четива, така че да могат да им се насладят в приятна обстановка. Надяваме се новата библиотека да стане духовно пространство, място за приятелства и разбира се, всичко това в съчетание с хубавата книга“, обясни пред в. „Животът днес“ Емилия Милкова, директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна.

В конкурса за идеен проект за сграда на нова библиотека са се включили над 600 проекта от цял свят. Международно жури е селектирало най-добрите 11 предложения и е излъчило победител. „Проектът, който спечели симпатиите на експертите и победи, е на архитектурно бюро от Холандия, като в екипа му, впоследствие разбрахме, участват само млади хора – 28-30-годишни. Въпреки възрастта си те имат натрупан опит и награди от участието си в различни архитектурни конкурси. Проектът им се отличава с отворените, светли пространства, подходящи за четящи хора. Харесаха ни рампите, които минават през сградата, създават усещане за свобода и претворяват разходка по алеи в парка. Едновременно с това стълбищата, които преливат от един лабиринт в атриум, напомнят за тайнството на книгата и четенето“, допълни Емилия Милкова. Освен че се е харесал естетически, проектът е отговарял и на другото важно условие – да влезе в определения бюджет. Сумата, която е заложена в архитектурния проект и е в размер на 600 000 лева, вече е осигурена от общината. „Архитектурното бюро от своя страна е възложило дейностите на различни екипи и проектът лека-полека напредва. Надявам се до март-април да бъде получено разрешителното за строеж и до края на 2017 година да направим първа копка на сградата на новата библиотека във Варна“, отбеляза събеседничката ни. Тя не пропусна да поздрави всички библиотекари с Деня на будителите – 1 ноември. „Пожелавам им все така сърцато да работят на нивата на духовността. Тъй като се изисква много душа, сърце и любов, за да бъдеш днес библиотекар“, сподели Емилия Милкова.

В библиотеката за пета поредна година през ноември се организират безплатни практически компютърни курсове за възрастова група 60+. „На възрастните хора им трябва малко помощ, за да свикнат с технологиите. Такива курсове, които се провеждат в продължение на пет поредни дни, им дават шанс да се научат да търсят информация в интернет и да се възползват от възможностите за комуникация чрез най-популярните социални мрежи. Повечето от тях имат близки в чужбина и имат голямо желание да се научат“, каза директорът на библиотеката.

От декември в институцията ще започне да функционира уникална система за самостоятелно заемане и връщане на книги в детския средношколски отдел. „Целта е от ранна възраст децата да свикнат с отговорността, че книгите се взимат от библиотеката, но трябва да се пазят и да се върнат. Ще има и още една изненада за най-малките ни приятели, но засега няма да я издавам“, каза с усмивка Милкова. Тя сподели, че през последните две години расте интересът към съвременни български автори. 

Сподели във Facebook