Щастливите съпружески двойки често присъстват не само в сантименталните филми, но и в научните изследвания. Много специалисти сериозно се опитват да разберат истина ли е, че умните жени по-често ги изоставят, какво е да си омъжена за два пъти по-възрастен мъж и има ли значение дали след брака съпругата ще вземе фамилията на партньора си.

„Никой не знае какво се случва зад затворените врати“, казва една от главните героини в сериала „Сексът и градът“ Саманта Джоунс, но много хора искат да знаят, затова в научните списания се публикуват стотици изследвания, чийто обект са семейните отношения.

Какви са последните резултати от усилията на експертите:

Вярно ли е, че образованата жена и бракът са несъвместими

Често може да чуете мнението, че никой няма дълго да търпи умна жена. А ако някой се ожени за образована представителка на нежния пол, то бракът ще е много нетраен. Според авторите на изследване, публикувано в списание American Sociological Review, това е абсолютен мит. Специалистите дълго и внимателно изучавали статистиката на браковете, сключени в САЩ след 1950 г. и установили, че днес съпружеските двойки, в които жените са по-образовани от мъжете, се развеждат не по-често от останалите. Според учените тази тенденция се наблюдава от 90-те години на миналия век. Преди това обаче браковете, в които жените са с висше образование, а мъжете са без диплома, са били средно доста нетрайни. В наше време семействата, в които мъжът е по-образован от съпругата си, се разпадат по-често в сравнение с браковете, в които съпрузите са с еднакво образование. През 50-те години на миналия век тенденцията е противоположна.

Разликата във възрастта повод ли е за развод

Още едно интересно изследване провели екип от учени в Колорадския университет. В продължение на 13 години те наблюдавали почти 8 хиляди семейни двойки в Австралия. При половината от партньорите разликата във възрастта била незначителна, а при другата половина – десет и повече години. Според учените най-щастливи в първите години на брака били мъжете, чиито съпруги са доста по-млади. А най-нещастни съпрузите, чиито половинки са доста по-възрастни от тях. Ситуацията обаче рязко се променяла 6-10 години след сватбата. Повечето мъже и жени, при които имало съществена разлика във възрастта, започнали да се чувстват нещастни и често мислели за развод. Учените установили още, че такива двойки по-тежко преживяват икономическите кризи, безработицата и загубата на работа от един от партньорите. Причина за това според авторите на изследването е може би фактът, че при мъжете и жените, родени в различно време, не съвпадат целите и интересите им.

Има ли значение промяната на фамилията

Днес малко са жените, които сменят фамилията си след сватбата. Разпространеното мнение е, че смяната на фамилията не оказва никакво влияние. Неотдавнашно проучване обаче доказа, че това не е така. Психолози от САЩ разговаряли с доброволци, опитвайки се да установят как те възприемат мъжете, чиито жени са променили или не фамилията си след брака. Оказало се, че мъжете, чиито съпруги са отказали да вземат новата фамилия, се оценяват като слабохарактерни, меки, стеснителни, покорни, неспособни да изкажат мнението си. Доброволците обаче били категорични, че ако жената е взела фамилията на съпруга си той е силен, смел и властен. Според авторите на изследването резултатите са свързани с факта, че и в съвременното общество все още е живо враждебното отношение към жените, които нарушават традициите, свързани със сключването на брак.

Здравословен ли е семейният живот

Специалисти от Университетския колеж в Лондон анализирали здравословното състояние на около 800 хиляди души от различни страни и установили, че самотниците 42% по-често от семейните рискуват когато остареят да изпаднат в морално и физическо изтощение, стигащо до деменция. Според учените това е свързано с факта, че ергените обикновено по-лошо се хранят, не се грижат за здравето си и по-малко се занимават със спорт. А семейните могат да разчитат на поддръжка от половинките си и са мотивирани да водят здравословен начин на живот. Любопитно е, че даже в сравнение с разведените самотните мъже и жени са с 20% по-зле здравословно.

Сподели във Facebook