Празниците продължават да пулсират в слепоочията на съществена част от сънародниците ни, но това в никакъв случай не може да мине за новина. По-скоро е традиция. Отбелязахме Коледа и Нова година подобаващо, почетохме няколко светци с пълни спешни отделения, бедствени положения, алкохолни изпарения зад волана, обрани домове. Както вече споменах, нищо ново под родното слънце. Не че и то беше особено щедро в края на годината. Място за хленчене и тъжни вопли обаче няма, защото винаги се намират обитатели на планетата, които са по-зле от нас. Ким Чен-ун в Северна Корея е накарал християните в страната да празнуват рождения ден на баба му Ким Чен-сук вместо Коледа. И много севернокорейци се преклониха  пред „Свещената майка на революцията“, като посетиха гроба ѝ. Така че, докато на иконите не сме видели лика на нечия баба, да се снишим и да се настроим по-оптимистично. А поводи колкото щеш. Отупахме от паяжините самочувствието си на божи създания и позалъскахме състраданието си покрай Хитрино. Няколко милиона лева потеглиха към окаяното селце, но като си помисля докъде ще стигнат, кой знае защо ме наляга песимизъм.

Въпреки че на човек не му трябва много, особено ако няма нищо. Не знам какво означава терминът „хора в неравностойно положение”, но в Кюстендил точно те са получили по един хранителен пакет за празниците. Сигурно от българи в равностойно положение. Друг път ще разсъждаваме над този социален казус. Сега е време за даване и... взимане. Някои се облажиха от щедрото предновогодишно харчене на държавни пари, други, като закъсалите гласоподаватели във Велико Търново, Пазарджик и Панагюрище, се уредиха с топъл обяд. Те сигурно също са от онези – неравностойните. Казва ли ти някой? Идат избори. Тогава тази дилема ще отпадне.

Друг обаче проблем е напът да бъде елиминиран – духовното обедняване на нацията. В Благоевградската библиотека са влезли книги за 63 хил. лева. С около 20 % пък са се увеличили приходите от продажба на билети в Регионалния исторически музей в Кюстендил. Повече би ни зарадвала новина за спад в безработицата или скок на инвестициите в тези региони, но все отнякъде трябва да се почне. От друга страна, статистиката твърди, че неграмотните имат по-малък шанс на трудовия пазар, от което обаче не следва, че родните богаташи са особено начетени.

Колкото до негативните прогнози за новата година,

там нещата са доста мъгляви. „През 2017 г. ще има четири ретроградни цикъла – тя започва с първия, който е от 19 декември до 8 януари. Той е ретрограден в Козирог – откъм документи, административни дела, затова и всичко в политиката се обърка...”, съобщи астроложката Оксана Хорват–Станчева, за която се твърди, че е една от най-изтъкнатите у нас. Това за политиката си е факт. Какво обаче ще произлезе от него, тепърва ще видим.

Дано станем свидетели на една малко по-друга година. Тя едва ли ще е по-лоша, защото май няма накъде. Така че оптимизмът сам се налага. Черногледството може само да ни причини стрес. А вредата от него за пореден път потвърди и в ефира на Нова телевизия топкардиологът доц. Сотир Марчев. „Тази седмица, ако знаем световните новини, почина актрисата, изиграла принцеса Лея от Междузвездни войни, а на следващия ден почина майка ѝ. Това е ясен пример как стресът и напрежението много повече ни пречат от това, което ядем и пием”, каза той.

Изводът е очевиден: яжте, пийте и не изпускайте дистанционното на живота от ръцете си. Сменете програмата, когато се опитват да ви манипулират и наставляват, изключете телевизора на властта, когато алчността и глупостта надскочат представите ви за социална, хуманна  или поне нормална държава.

Успех! 

Сподели във Facebook