Президентът Доналд Тръмп в края на април подписа указ, който ще позволи на петролните компании след 7-годишно прекъсване да възобновят нефтодобива и сондирането в океанския шелф на САЩ.

Съгласно документа, който е публикуван на сайта на Белия дом, на петролните фирми е открит достъпа за работа в Мексиканския залив, Баренцово и Чукотско море, а също и в Атлантическия океан.

Указите, забраняващи сондирането, подписани през 2016 г. от Барак Обама, също и тези, подписани след инцидента на платформата на British Petroleum през 2010 г., ще бъдат обявени за недействителни.

Разрешителни за сеизмични изследвания и за офшорни сондажи следва да се предоставят „във възможно най-голяма степен“. Министерството на търговията, Пентагона и Министерството на вътрешните работи са инструктирани да се преразгледа и да се разшири списъкът с налични участъци за отдаване под наем.

Постановлението е част от стратегията за енергийна революция, която Тръмп обяви след изборите. Целта – „да насърчат проучването и добива“ на енергия, за да се „засили позицията на САЩ като световен лидер в енергийния сектор“, а също и да се „подкрепят по-евтините енергоносители“ заради благосъстоянието на американските домакинства.

„Ниските цени на енергията при условие, че предлагането на вътрешния пазар е завишено, ще бъдат от полза на американските семейства, ще помогнат за съживяване на индустрията и увеличаване броя на работните места“ - се посочва в постановлението на Тръмп.

Целта на политиката на новата администрация е да се премине към вътрешни източници за добив и да се затвори дупката в търговския баланс в енергийната му част, за което САЩ ежегодно харчат 170 милиарда долара, отбелязват анализаторите от консултантската компания Rystad Energy.

Ние „храним ОПЕК“, оплака се Тръмп в Twitter през март. През 2012 г. той пише, че петролът „не трябва да струва повече от 25 долара за барел".

Днес Съединените щати консумират средно 16,2 милиона барела на ден, от които 7,3 милиона барела са внос, който намалява съответстващо на нарастващия вътрешен добив.

Според прогнозата на Министерството на енергетиката, след две години, ако цените на петрола останат на сегашните нива, САЩ ще намали покупките на петрол на световния пазар с 22% - до 5,7 милиона барела на ден, а местният добив чрез разработване на шистови проекти ще достигне нивото на Саудитска Арабия. 

Общият обем на възстановимите запаси в американския шелф е 90 милиарда барела петрол и 327 трилиона куб. м. газ.

Изборната победа на Тръмп през ноември веднага предизвика песимизъм и безпокойство в ОПЕК, съобщи Fortune, позовавайки се на източници в рамките на организацията. „Петролът е обречен“ - каза пред изданието един делегат от ОПЕК на следващия ден след избора на Тръмп. Друг съобщи, че сделката за намаляване на добива при новата администрация на САЩ няма да може радикално да помогне за повишаване цената на петрола.

Източник: CBBSS INFOLETTER


 

Сподели във Facebook