При негативен сценарий на битката с климатичните промени океанските екосистеми ще изпаднат в колапс още в сегашното десетилетие, а през 2040 г. катастрофата ще обхване и сушата. До този извод стигнаха учени от Великобритания, САЩ и Южна Африка, съобщава списание Nature.

Специалисти разделили земното кълбо на сегменти с големина 100 кв.м. и приложили към тях данните от наблюденията и прогнозите, направени за 15-годишен период – от 1850 до 2100 г., както и температурните промени за всеки сегмент. След това учените съпоставили получените тенденции с разпространението по сушата и в океаните на 30 хиляди вида птици, млекопитаещи и риби.

Оказало се, че при настоящото ниво на изхвърляните вредни вещества в атмосферата, от потенциално катастрофални последици са заплашени 73% от биологическите видове. Най-уязвими са биосистемите в тропическите зони на океана, където през 2030 г. могат да започнат необратими промени.

Учените предупреждават, че глобалното повишаване на температурата с 4 градуса няма да издържат 15% от всички животни на планетата. Ако обаче затоплянето се задържи на ниво от 2 градуса, както е заложено в Парижкото споразумение, процентите ще се намалят до 2, което е значително по-безопасно за животинските видове.

Авторите на изследването смятат напълно за обоснован призива на ООН към човечеството да намали изхвърляните парникови газове със 7,6% годишно, за да се ограничи повишаването на температурата до 2030 г. до 1,5 градуса.

Сподели във Facebook