Акценти

19 Февруари 2019

Животът днес

Съвсем наскоро в престижното медицинско списание The Lancet беше публикуван доклад на учени от 16 страни. Експертите от Харвард, Оксфорд, както и от десетки университети и изследователски центрове във Великобритания, Германия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Индия и др. разработиха първата в историята диета, която не си грижи само за здравето и фигурата на хората, а и за оцеляването на планетата. Т.е. за екологията, климата и устойчивото развитие на Земята.

Според учените светът е далече от справедливостта – 820 милиона души гладуват, а 2 милиарда редовно преяждат или се хранят с вредни продукти. Авторите на доклада твърдят, че доминиращият днес начин на хранене е вреден както за нашето здраве, така и за планетата. Затова решиха да разработят диета, която е полезна за всички.

Оказва се, че цялата хранителна индустрия от селското стопанство до ресторанта е отговорна за 30% от изхвърляните парникови газове. А те, както е известно, са главните виновници за климатичните промени.

Как диетата може да предотврати екологичната катастрофа

1. Яжте по-малко червено месо

Препоръката не е отправена към всички. В бедните страни, намиращи се в Африка и Азия, справедливо биха приели този съвет като издевателство. Според авторите на доклада жителите на САЩ и Канада обаче изяждат 6 пъти повече бургери, стекове и други меса на барбекю, отколкото е необходимо и здравословно. Европейците и жителите на Средна Азия – 4-5 пъти повече. Затова употребата на червено месо по света трябва да се намали средно два пъти.

Оказва се, че кравите и овцете по изхвърляните парникови газове могат да се конкурират с автомобилите, заводите и самолетите.

2. Една трета (35%) от всички употребявани на ден калории трябва да се осигуряват от зърнените култури

Причината е, че зелените растения поглъщат от атмосферата въглеродния диоксид и отделят кислород. Колкото повече зърнени култури употребяваме, толкова по-чист ще е въздухът.

3. Плодовете, зеленчуците, ядките и бобовите растения трябва да се консумират два пъти повече в сравнение със сега

Тези продукти би трябвало да изместят червеното месо от менюто на хората. Растениевъдството от гледна точка на екологията е много по-чисто производство отколкото животновъдството.

4. Повече риба и морски дарове

Риболовът също замърсява много по-малко атмосферата в сравнение с производството на месо. А и този начин на хранене определено е и по-здравословен.

5. По-малко преработени меса

Първо – те са вредни за организма на хората. Второ – всяка преработка осигурява допълнително изхвърляне на вредни вещества, повече са разходите за електроенергия при производството им и гориво за транспортиране на готовите продукти.

6. Храната не бива да попада в боклука

Според доклад на ООН около 40% от хранителните продукти, произведени в САЩ, се изхвърлят. Това е още една от причините, доближаващи ни до екологична катастрофа.

Учените напомнят, че предлаганата от тях диета не само ще спаси планетата, а и ще предотврати 11 милиона преждевременни смъртни случая годишно, дължащи се на заболявания, предизвикани от неправилното хранене. На първо място са сърдечносъдовите проблеми и диабетът.

Най-близо до препоръките на специалистите е Средиземноморската диета.

Сподели във Facebook