Специалисти от Станфордския университет измислиха начин как да направят почивните дни по-дълги. Става въпрос за преодоляване на усещането, че уикендът свършва преди да е започнал.

Учените стигнаха до извода, че времето лети, когато се изпълняват рутинни планирани предварително ангажименти. Според авторите на изследването, ако хората искат да удължат почивните си дни, а не да изчезнат като един миг, трябва да се захващат с нови дейности. Специалистите твърдят, че човешкият мозък е устроен да възприема всичко ново и необичайно като траещо по-дълго време в сравнение с традиционните задължения. По тази причина за възрастните хора времето лети с по-голяма скорост, докато при децата всичко е новина, те тепърва създават спомени и всичко ги впечатлява. С годините хората добиват опит и все по-често се занимават с дейности, които вече са ги правили.

Така че, ако искате да удължите почивните дни, планирайте нещо нетипично. Не стойте вкъщи, а излезте на разходка, посетете музей, изложба или организирайте пикник. Даже новата и интересна книга ще помогне. Трупайте нови впечатления и преживявания. Това е един от начините да не се чудите кога уикендът свърши.

Сподели във Facebook