Работещите в шивашката индустрия продължават да „отстояват славата“ си на бели робини и никой до момента не е могъл да им помогне. Въпреки протестите в Дупница и големия медиен шум около правата на жените зад шевните машини всичко си е постарому и вихрещата се експлоатация ни връща във времената, за които никой съвременен човек не иска да си спомня.

 

„Работим с 30-минутна почивка от 8:00 до 17:00 часа всеки ден на минимална заплата. Ако има големи поръчки, работим и в събота без допълнително възнаграждение. В цеха е много студено. През особено мразовитите декември и януари молихме началничките да работим с ръкавици, защото пръстите ни замръзват. Вентилационната система я включват само при проверка от Инспекцията по труда. Предупреждават ни, ако идват инспектори, да казваме, че имаме почивки на всеки три часа и си взимаме отпуските регулярно. Никой не смее да гъкне, има толкова безработица, че веднага ще те сменят, ако се издъниш“, разказа ни работничка от шивашко предприятие в Дупница, пожелала анонимност поради страх от уволнение.

Справка, изготвена специално за в. „Животът днес“, показва, че през изминалата година

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ е проверила 1106 предприятия в сферата на шивашката промишленост

в цялата страна, където работят 48 523 души или над 50% от заетите в бранша. Установени са 7517 нарушения. Сумата на санкциите от влезлите в сила наказателни постановления е 374 000 лв. На фона на милионите, които се изкарват от продажбата и износа на облеклата и текстила, произведени от българските шивачки, тези санкции са нищожни. Според експерти приходите само от експорт на предприятията в текстилния и шивашкия бранш надхвърлят 1 милиард и 850 милиона лева годишно.

„Работодателите не се страхуват от съд или от Инспекцията по труда. Инспекторите проверяват предприятието, констатират, правят предписания до един месец да се отстранят нарушенията, те не се отстраняват, налага се санкция на работодателя, той си я плаща и нещата си продължават постарому. Делата в съда пък се бавят поне по две-три години и хората се притесняват да ги заведат, защото трябва да отделят средства и време“, обясни пред екипа ни Тодорка Дамянова – председател на Регионалния съвет на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в Дупница.

Тя призова хората да учредяват синдикални организации, защото така правата им по-лесно ще бъдат защитени. „Непрекъснато получаваме сигнали за нарушения на трудовите права – от забавяне на възнагражденията, през лоши условия на труд до продължителност на работния ден. Приоритетно разглеждаме случаите, където имаме синдикални организации. Там сме постигнали до 90% успеваемост на нашата намеса. Там, където нямаме синдикални организации, нещата стават по-трудно, защото не можем да влезем в предприятието. Все пак отново консултираме хората, при това безплатно, защото и без това те нямат пари“, обобщи Дамянова. Основното, което обяснява на хората, е, че докато имат трудово правоотношение, могат да изпратят сигнал за нарушения и нередности до Инспекцията по труда. Когато е прекратено трудовото правоотношение и имат някакви вземания от работодателя, по съдебен ред могат да търсят правата си.

„Разбира се,

на първо място трябва да се търси диалог със самите работодатели,

може да се подпише документ за разсрочено плащане на възнагражденията или някакъв друг вид компромисно решение. Най-важното е хората да не мълчат, а да дадат гласност на проблемите си, ако трябва да протестират, да привлекат медийно и политическо внимание. Понякога проблемът се решава само по този начин“, допълни Дамянова. Точно така се реши проблемът със забавянето на заплати в мини „Бобов дол“ и в момента възнагражденията им се превеждат на траншове според постигнатото споразумение.

 

Над 200 шивачки от италианските обувни цехове в Дупница все още чакат неизплатени заплати

от бизнесмена Луиджи Каприоти. След протести със съдействието на омбудсмана Мая Манолова беше подписано двустранното споразумение между Каприоти и представители на работничките от фирмата, че на 10 март ще бъде направено първото плащане по натрупаните задължения за заплати. Бизнесменът дължи на работниците по две заплати и ваучери за храна общо за около 250 000 лева. При извършените проверки в цеховете за производство на обувки в Дупница освен забавени възнаграждения на част от работещите регионалните инспектори по труда са констатирали редица нарушения, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд. Служители от Инспекцията по труда в Кюстендил са установили, че аспириращата система не се използва и стои само за пред проверяващи органи. Работодателят не е осигурил лични предпазни средства и стая за лична хигиена на жената. Открити са нарушения в организацията на труда. Не се спазва изискването за 8-часов работен ден.

Когато има поръчки, работниците се трудят извънредно, но не се води точна статистика

кой колко извънредни часове е работил, за да получи съответното възнаграждение.

За отстраняване на нарушенията на работодателя са дадени задължителни предписания с различен срок на изпълнение. В 12 случая е потърсена административнонаказателна отговорност. „Конкретният размер на санкциите се определя с наказателните постановления, които ще бъдат издадени на по-късен етап - след изтичане на срока за възражение на актовете. Санкциите са от 1500 до 15 000 лв. в зависимост от тежестта на нарушенията“, обясниха за изданието ни от Инспекцията по труда. „Практиката показва, че

работодателите плащат наложените санкции и продължават дейността на предприятията си по същия начин.

Може би са необходими по-солени глоби и законодателни промени, да има затвор за тези, които експлоатират пчеличките, обещавайки им жълти стотинки, а накрая дори не им ги плащат“, коментира председателката на Регионалния съвет на КНСБ.

Подобен казус възникна и в пазарджишкото градче Ветрен. 80 бивши работници от цех за обувки блокираха в края на февруари с жива верига портала на фирмата също заради забавени възнаграждения.

Те настояват да им бъдат преведени неизплатените за два месеца заплати, както и обезщетения за съкращаване на работните им места. Собственик на цеха отново е италианска компания, която обяви, че го затваря в началото на годината и съкращава всички 120 служители.

Сподели във Facebook