Акценти

14 Февруари 2017

Животът днес

 

И най-скъпите червила не могат да скрият напуканите устни. Предпазването от изпръхването през зимата е важно за хубава усмивка и добро самочувствие.

Напуканите устни са типични при резки промени във времето, дехидратация, прехапване, облизване, често докосване с ръце, присъствието на химикали в червилата, неподходящи балсами, цигари и алкохол. Дамите, които слагат непрекъснато червило, винаги си хапват от него и устните им с годините стават сухи, груби и по-чувствителни.

Зимата е особено люта към устните, но с малко грижи могат да са плътни и сочни дори и в големия студ.

Устните изобщо не обичат минусови температури. По-добре да се диша през носа, защото иначе се набръчкват. Облизването е много лош навик. Може да изглежда, че ги овлажнява за момент, но вятърът ги изсушава секунда след това и изпръхват

През зимата е най-добре да се избягват червилата, дори и най-скъпите и качествени. По-добре е да се заложи на хидратиращи балсами за устни с лек оцветяващ ефект.

Нанасянето на овлажнител е най-доброто решение срещу напуканите от студа устни. Хубаво е да се държи в джоба и да се нанася поне веднъж на час.

Балсамът не бива да съдържа изсушаващи съставки и химикали, които могат да увредят устните и да ги изсушат в краищата. През зимата козметичните продукти трябва да са богати на повече овлажняващи съставки. Както и слънцезащитен фактор поне 15, защото вредните ултравиолетови лъчи действат дори и в мразовитите дни. Не са добри за зимата продуктите с вазелин и изкуствени оцветители.

Една от най-подходящите при минусови температури съставки в балсамите за устни е шеа маслото,

тъй като има мощен успокояващ ефект и съдържа алантоин. Други полезни масла са кокосовото и жожоба, които подхранват, омекотяват и овлажняват устните.

Алое вера също често попада в хубавите балсами за устни, тъй като съдържа изключително много противовъзпалителни и антибактериални съставки, които пазят от инфекции, успокояват и овлажняват. Идеални естествени омекотители за устните са глицеринът и пчелният восък. На етикета на балсама е добре да присъстват и мощният антиоксидант витамин Е, както и пълните с полезни мастни киселини А и D.

В хладилника и килера на всяка кухня има безплатни разкрасяващи устните мазила.

Сладкият скраб ефективно ексфолира и премахва мъртвите клетки. Можем да го приготвим сами, като към половин чаена лъжичка захар се добавят две капки зехтин и устните се масажират нежно в продължение на пет минути.

Използването на мед за овлажняването на устните е едно от най-добрите натурални средства, като просто се нанася вечер преди лягане. Чаена лъжичка от пчелния продукт може да се смеси с няколко капки глицерин за дълбока хидратация. Поставя се на устните за 15 минути и се отмива с вода. Може и няколко капки глицерин да пренощуват върху устните.

Суперсилен овлажнител, борещ се с напуканите устни, се  получава при смесването по една лъжичка розова вода и мед. Нанася се за 15 минути, но се прави всеки ден до оздравяването на устните.

Разтопеното масло има същия ефект върху устните като меда, като се нанасят няколко капки вечер преди лягане.

Един от най-старите илачи за напукани устни е зеленият чай. Просто използваната за напитка торбичка се държи поне 4 минути.

Лимоновият сок подхранва чувствителната кожа на устните, правейки ги гладки и меки. Смесват се една лъжичка сметана или мляко с три капки лимонов сок, слага се в хладилник за един час и се получава чудесен лек, който се маже на устните поне три вечери, за да има резултат.

Розова вода и глицерин също са много полезна комбинация, а редовната им употреба прави устните черешови. Смесват се по една чаена лъжичка от двете и може да се нанесе не само върху устните, но и върху цялото лице преди сън.

Сокът от краставица също е вълшебен еликсир за изпръхнали устни. Необходимо е само да престои 20 минути и да се отмие.

В мразовитите дни на помощ идва и шалът, който не е просто моден аксесоар, а пази от изсушаване и напукване

Но за сочни и копринени устни не е достатъчно само овлажняването отвън, но и отвътре.

Затова е много важно да се пие много вода плюс чай и сокове.

В храната трябва да има достатъчно витамин В, а той се набавя с червено месо, пълнозърнести храни, обезмаслено мляко, сирене, яйца и тофу. Солените, горещи и люти храни е добре да се избягват при проблеми с устните, тъй като могат още повече да ги раздразнят.

Обичайно и въздухът вкъщи е по-сух през зимата, затова е добре през нощта в стаята да има овлажнител.

Сподели във Facebook