Губернаторът на Калифорния Джери Браун излиза в оставка, но преди това е подготви истински подарък за жителите на щата. Само преди дни по негова инициатива беше приет закон, чиято цел е да помогне на съгражданите му да се подготвят за сушата, както и за другите негативни промени в климата.

Черно на бяло в закона е записано, че от този момент жителите на щата Калифорния нямат право да вземат душ и да перат дрехи в един и същи ден, защото това ще превиши лимита на допустимото количество вода, използвано от един човек. Може, разбира се да се перат дрехи в дъждовна вода или да се взема душ под дъжда, но това едва ли някой ще направи.

Разрешеното от закона количество вода, което може да използва един човек, ще се намалява непрекъснато в продължение на 12 години.

Правителството е измислило и как ще хваща нарушителите – ще се разчита най-вече на съвестни граждани, които ще съобщават за прегрешенията на съседите си. Освен това служители на щата ще правят внезапни проверки. Потреблението на вода ще бъде контролирано и чрез спътникови снимки, както и чрез други най-съвременни технологии.

Законът е предвидил и стандарт за използването на вода при отглеждане на животни, при поливане, при озеленяване и др.

Сподели във Facebook