Веселин Марешки е инженер по образование. Учил е три години в Москва, където среща съпругата си - рускинята Светлана. Двамата решават да се върнат в родния му град Варна, където Веселин Марешки завършва висшето си образование. Имат две деца - Веселин и Александрина.

Марешки е лидер в аптечния бизнес у нас - в страната има 350 аптеки с неговото име, които са предпочитани от хората заради по-ниските цени. Преди две години той влезе и в бизнеса с горива, като откри няколко бензиностанции. В тях също цените са много по-ниски, отколкото при конкурентите му. По неговите думи, от картела в този бранш държавата и хората губят около 2 милиарда лева годишно. Сравняват го с Тръмп, с Робин Худ, но той казва, че е просто патриот, който иска да види България онзи земен рай, за който се пее в химна. Ето защо създава движение ВОЛЯ, с което по всяка вероятност ще влезе в парламента според всички социологически проучвания.

Един от най-големите американски вестници – „Ню Йорк Таймс“, тези дни посвети цяла страница на българския бизнесмен и политик - нещо, което се случва много рядко в американската преса.

- Г-н Марешки, защо решихте да създадете движение ВОЛЯ и да се борите за влизане в парламента?

  • Защото търпението на всички ни се изчерпа. Достатъчно се наслушахме на обещания, нагледахме се на популизъм и корупция. Стига толкова. Изминаха 27 години от началото на т.нар. демократичен преход, цяло едно поколение израсна за това време, а промяна няма. Даже напротив - нещата стават все по-зле. Тези дни ми попадна едно показателно проучване - 75% от хората казват, че оценяват времето от 1990 г. до сега за изгубено. Това звучи страшно, защото означава, че сме пропуснали много възможности да си оправим държавата и хората да са доволни. Близо 90 на сто искат нов модел на управление. Какво Ви говори това? Че народът не одобрява партиите от статуквото, които години наред се сменяха на власт, даваха щедри обещания, а на практика обслужваха единствено партийния си елит и икономическите си господари. Едни и същи депутати, мандат след мандат. Без да си мръднат пръста за хората. Между политиците и народа има огромна пропаст на недоверие, даже бих казал отвращение. Политиците гледат надменно на проблемите на обикновения човек. А успешна политика без сърце не се прави.

Между политиците и народа има огромна пропаст на недоверие, даже бих казал отвращение

  • Какви хора застават зад Вас?

- Недоволните от статуквото. Очакваме мощна подкрепа както тук, в България - от хората, които искат да живеят в други условия, така и от българите в чужбина, на които не им е безразлично какво се случва с близките им и с родината им. Тези хора са стотици хиляди. Всеки ден, при срещите ми из страната, в офиса на ВОЛЯ, виждам обнадеждени наши симпатизанти, за които нашето движение е шанс за възраждане на България. Това е огромна отговорност и аз много добре я съзнавам. Затова в листите на движението сме подбрали почтени професионалисти, които са сплотен екип и са мотивирани веднага да започнат работа по програмата ни така, че резултатите да се видят в най-скоро време.

 

  • В деня на изборите Вие ставате на 50 години...
  • Аз разсъждавам така - до 50-годишната си възраст човек вече е подредил личния си живот, постигнал е каквото е искал в кариерата си. След това е време да работи за обществото, да впрегне опита си за доброто на другите. Онзи ден на Прошка един Ваш колега ме попита от кого бих поискал да ми прости. Аз отговорих, че от народа – за това, че не започнах по-рано битката с картелите, които ни ограбват.

Освен това знаете, че ни се падна номер 6 в бюлетината. С екипа ми много се зарадвахме, защото съдбата ни написа отличен за свършеното до момента. През целия си живот съм се стремял едновременно и към личен успех, но и към това бизнесът ми да е социален, т.е. да е в помощ на хората. Те го оценяват и това ми дава силна енергия.

  • Какви идеи в полза на хората ще реализирате?
  • На първо място ще подчертая битката с картелите. Това е запазената марка на ВОЛЯ и от решаването на този проблем зависи всичко останало. Вече повече от година се боря с картела в горивата и показах, че мога да се справя с това. Но не е работа на един човек. Трябва да е държавна политика. За една година чрез високите цени този картел ограбва от всеки обикновен човек по около 2000-3000 лв. Това не може да продължава така. Ние ще направим цената в цялата страна до 1,80 лв. за литър. Да не говорим за картела в енергетиката, храните и др. Вече всички политици признаха, че от този грабеж в картелите остават 10 милиарда лева годишно. Представете си колко неща могат да се направят за хората с такива пари!

ВОЛЯ предвижда много мерки в помощ на младите семейства и възрастните хора, за предприемачите с малки и средни фирми, за учителите, полицаите, лекарите. Няма сфера у нас, в която да не са нужни бързи промени. Всичко е затлачено - било от некадърност, било от липсата на воля. Което и да е от двете, е достатъчно основание да изгоним досегашните политици от парламента.

Веселин Матершки със съпругата и дъщеря си

Специално за пенсионерите ние ще направим магазини с намалени цени на основните стоки. Ще отворим за тях модерни клубове във всяка община. Предвиждаме безплатни лекарства за деца до 7 години и пенсионери над определена възраст. Искаме всеки български граждани навсякъде да има достъп до лекарствата, които са му нужни. За повишаване на раждаемостта ще дадем по 1000 лв. за първо, 2000 лв. за второ, 3000 лв. за трето дете в семейства, в които родителите са над 21 години и имат завършено средно образование. Ние сме против детската и неграмотна раждаемост. За младите специалисти над същата възраст сме предвидили жилища до 60 кв. м на цена до 300 евро на кв. м с 10 години безлихвено изплащане. И тук се крие голямата разлика между ВОЛЯ и останалите партии. Те обещават само безлихвени кредити за жилища. Но това ще качи цените им и пак ще спечели банковият картел, а хората ще изнемогват.

  • Сега всеки наддава за заплати, пенсии, вие какво предлагате?
  • Ние сме сериозни професионалисти. Не гледаме на изборите като на търг. За разлика от останалите, имаме ясна стратегия, на която е подчинена програмата ни - искаме просперираща България с доволни и щастливи граждани. Какво направиха партиите за 27 години - превърнаха прекрасната ни родина в най-бедната страна в Европа. Това е обективната оценка за тяхната работа. И затова хората с основание ги питат, като ги слушат сега да обещават отново светло бъдеще: а защо не го направихте досега? Няма кой да им повярва вече. Когато спрем източването на държавата, преборим картелите, ще има повече пари и за заплати, и за пенсии, и за откриване на работни места. За всичко. Имаме отличен експертен екип, повечето от нас са от частния бизнес и знаем как да помогнем държавата да се подреди за много кратко време. Нашите идеи са прагматични. Затова хората ни подкрепят и ще го покажат ясно на 26 март. Старите партии, особено ГЕРБ и БСП, разиграват постоянно някакъв театър пред обществото. Колкото повече те се карат помежду си кой какви щети е нанесъл на държавата в мандатите си, толкова повече хората искат да ги махнат от управлението. Така че в края на месеца изборът ще бъде между ВОЛЯ и статуквото. Нека всеки сам си прецени какво бъдеще иска за себе си и за децата си – да ги обрече и тях на икономическо робство, или да им осигури щастлив живот в една нормална европейска държава.

През целия си живот съм се стремял едновременно и към личен успех, но и към това бизнесът ми да е социален, т.е. да е в помощ на хората

  • От много време твърдите, че цените на бензина у нас са прекалено високи. Дори на практика доказахте, че те могат да бъдат понижени за крайния потребител, но Ви обвиниха, че продавате под себестойността. Чии интереси засегнахте?
  • Аз не го твърдя, това е реалността и хората го виждат всеки ден по бензиностанциите. Засегнахме картела в горивата. Само той има полза да поддържа високите цени. Моят принцип в бизнеса винаги е бил да намеря баланса между интереса на фирмата и този на клиентите. Това е почтеният подход.

- Къде намирате пресечната точка между фармацията и енергетиката?

  • - Имам различни бизнеси, не са само аптеките. Фирмите ми ползват много коли. Направих първата бензиностанция, защото видях, че от високите цени на горивата губя годишно над 200 000 лв. Исках нашите коли да зареждат на нормални цени. Ефектът обаче беше огромен и това ми даде стимул да започна да развивам и този бизнес. Но това не е работа за един човек, трябва да е държавна политика. Ако ВОЛЯ спечели изборите, цените в цялата страна ще паднат до 1,80 лв. за литър. Ако не стане, картелът ще ги вдигне до 2,50 лв. Нека хората си преценят какво искат.
  • Чуждите инвестиции в страната намаляват. Кой е най-лесно отстранимият капан, който държавата залага пред чуждите бизнесмени?
  • Тромавите административни процедури и корупцията. Знаете ли например, че до момента са похарчени над 2 милиарда лева за електронно правителство? И резултат няма. Това са основните проблеми не само пред чуждестранните инвеститори, но и пред българския бизнес. Човек инвестира милиони в даден проект, а някой чиновник го разиграва с месеци за един документ. Това не може така да продължава. Нашата идея е администрацията да е роб на гражданите, не обратното. И всеки чиновник да носи лична отговорност за бездействието или некомпетентността си. Една от спешните мерки, които ние ще въведем, е принципът на „мълчаливото съгласие“ - това ще даде веднага тласък на бизнеса.
  • Отдавна знаем, че бизнесът и образованието у нас сериозно се разминават. Вие как си осигурявате кадри, движейки се в няколко бизнес писти?
  • При мен работят почтени хора, които са и добри специалисти. В България има все още такива, не са заминали всички за чужбина. Въпросът е да дадеш шанс на талантливите, да им осигуриш условия за израстване и да ги подкрепяш. Тогава и те дават всичко от себе си.

 

Сподели във Facebook