Акценти

16 Септември 2018

Животът днес

В Харвардския университет се проведе ежегодната церемония по награждаването на учените, отличили се с най-съмнителните достижения в областта си. Антинобеловата премия (Ig Nobel Prizes) се връчва за 28-и път.

Наградата за медицински изследвания беше дадена на американски учени, които установиха как влакчетата на ужасите в увеселителните паркове влияят върху камъните в бъбреците. При това експертите, за да стигнат до резултата, са возили манекени, които са били оборудвани с контейнери с урина и истински бъбречни камъни. Това им помогнало да открият оптималния начин, по който камъните се разрушават по естествен път. Изследователите твърдят, че този метод помага при 70% от пациентите, а най-големи шансове за излекуване имат возещите се в последния вагон на влакчето.

Премията по антропология беше връчена на шведски учени, които доказаха, че в зоопарковете хората спонтанно копират движенията и мимиките на маймуните толкова често, колкото самите животни им подражават.

Техни съотечественици получиха наградата за биологични изследвания, доказвайки, че мухата във виното оказва съществено влияние върху вкуса му.

В областта на химията призът получиха португалски учени за изследванията си върху почистващите свойства на човешката слюнка.

Премията в областта на медицинското образование отиде при японски учен, който е разработил методика за провеждането на самостоятелна колоноскопия вкъщи.

Литературната награда беше връчена на група автори от Австралия, които установили, че хората най-често не четат инструкциите към различните устройства.

В областта на здравословното хранене наградата взе британски учен, който направил анализ върху хранителната стойност на човешкото месо.

Премията за мир отиде при испански експерти, изследвали ругатните, използвани от водачите на автомобили.

Сподели във Facebook