Настъпи най-натовареното за бюджета ни време на годината. Покрай покупката на коледни подаръци, подготовката на празничната трапеза и пътуванията портфейлът на средностатистическия българин отново ще изтънее. Затова специалистите съветват предварително да разпределим разходите си и да си оставим малка резерва за непредвидени спешни харчове.

По-щедри сме в сравнение с миналата година

Средно българинът е готов да отдели по 225 лева за коледни подаръци, показва проучване, проведено от платформа за сравнение на цени и продукти. По данни на същата организация през миналата година сме харчили с 25 лева по-малко. Най-предпочитаните стоки, които купуваме за подаръци, са дрехи, козметика и играчки, показва още изследването.

За сравнение хората в Западна Европа харчат средно по 360 евро (704 лв.) за коледни подаръци, показва проучване на един от най-големите сайтове за колективно пазаруване на Стария континент RetailMeNot. Най-щедри в Западна Европа по празниците са британците, които пръскат средно по 560 евро за продукти и услуги, които да подарят на близките си за Рождество. Почти двойно по-малко от британците харчат за коледни подаръци французите – около 323 евро. От западноевропейците най-малко покупки за Коледа правят испанците, тъй като пазаруват подаръци за 223 евро. Средностатистическият румънец отделя от бюджета си за подаръци средно 120 евро. 

Книгата връща позициите си като подарък

Все повече българи купуват книги за подарък на близките си, смята Силва Папазян, изпълнителен директор на Асоциация „Българска книга”. Организацията стои зад планирането на едно от най-големите събития в културния афиш на столицата преди коледните празници - Софийския международен панаир на книгата. Тази година книжното изложение ще се състои от 13 до 19 декември традиционно в НДК, като в него ще се включат повече от 200 участници от България и чужбина. „Радва ни, че ни посещават все повече хора, почитатели на книгата от всякакви възрасти“, отбеляза пред вестник „Животът днес“ Силва Папазян.

Семейната трапеза няма да поскъпне

Второто най-голямо перо в бюджета за празниците обикновено е подготвянето на семейната трапеза. Според разчетите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата  продуктите за празничните блюда са на същите цени като миналата година, дори малко по-ниски. „Не очаквайте поскъпвания на основните храни около празниците, те запазват цените си от миналата година. На същата цена са салатите, месото, брашното, има минимално увеличение с няколко стотинки на млякото, но за сметка на това оранжерийните домати са по-евтини. На борсите и тържищата има чудесни полски домати за 1,62 лв., тоест на дребно спокойно потребителите ще си купят килограм за два лева“, обясни Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Експертът допълни обаче, че на пазара се предлагат и висококачествени турски домати, които са почти двойно по-скъпи, така че потребителите ще могат да избират според джоба и предпочитанията си какво да купят. Според експерти средната сметка за семейство за коледната трапеза трудно ще надхвърли 100 лева.

Тези, които предпочитат да не готвят за празниците, трябва да предвидят по-голямо перо в бюджета си за хапване в ресторант. Проучване на вестник „Животът днес“ показа, че в столицата цените на новогодишна вечеря с програма варират между 75 и 200 лева. В Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора най-честите предложения за отбелязване на Нова година в ресторант, механа или заведение са в ценовия диапазон между 50 и 90 лева.

Пътуването в чужбина ще ни излезе по-скъпо

Колкото до пътуванията около празниците, мераклиите да отбележат Коледа или Нова година в чужбина са готови да платят с 200 лева повече, отколкото за почивка в България.

У нас българите ще похарчат средно по 295 лева на човек, а почивката зад граница ще излезе почти двойно – 490 лева, обясни пред екипа ни Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

„Традиционно българите предпочитат да прекарат Коледа у дома, а да пътуват за Нова година, затова съотношението на пътуващите е 35% на Рождество и 65% в дните около 31 декември“, каза още Румен Драганов.

Сподели във Facebook