На 30 март от 17:00 ч. в Joy Station, Студентски град, Вокална студия „Дъга“ ще изнесе своя юбилеен концерт, посветен на 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом на културата „Средец“.

Вокална студия „Дъга“ е сформирана през 1993 г. от композитора Димитър Кърнолски и вокалния педагог Снежана Полихронова – Кърнолски в Дом на културата „Средец“. Оттогава до днес студията не е прекъсвала своята дейност, а през редиците ѝ са преминали стотици талантливи деца и юноши. Младите певци редовно изнасят концерти в София и страната, правят записи в БНР и БНТ, участват в дублажи на детски филми, печелят първи места в национални конкурси и фестивали, реализират турнета в България и чужбина. Възпитаниците на „Дъга“ са представяли страната ни на международни форуми в повече от 30 държави. Прекрасни спомени от своите изпълнения са оставили Атанас Кулински, Страхила Браилова, Христина Сергиева, Мартина Камбурова, Донна-Мария Георгиева, Ирена Велчева, Свилен Стефанов, Донислав Марков, Деница Василева, Мариам Маврова, Невена Арутюнян, Павел Шияков, Теодора Терзиева и много други. Тези певци са вълнували публиката у нас и по света, и са спечелили престижни награди на конкурси в Беларус, Казахстан, Полша, Германия, Македония, Румъния, Дания, Русия, Швеция, Швейцария, Литва, Латвия, Естония, Германия, Израел, Австрия, Сърбия, Италия, Египет, Турция, Белгия, Уелс, Франция, Чехия, Словакия, Унгария, Португалия, Испания, Босна и Херцеговина и др.

Певците от „Дъга“ са музикални домакини на фестивалите „Орфей в Италия“, „Karnolsky Summer Camp“, „Magia italiana“ и „Короната на Орфей“ – Гърция.

Днес във Вокална студия „Дъга“ се обучават около 40 деца, разделени в три възрастови групи. Студията предлага и индивидуално обучение. Репертоарът включва над 300 песни от различни музикални жанрове: хорова и църковна музика, съвременни аранжименти на произведения на Хендел, Моцарт, Бетховен, Вивалди, Перголези и др., фолклор, поп, рок, фолк джаз, рап, R&B, изпълнявани едногласно или многогласно – до осем гласа. Сценичните прояви включват не само вокални изпълнения, но и театрални етюди, танци и други сценични форми, съобразени със спецификата на песните.

Главен художествен ръководител на „Дъга“ е Снежана Полихронова – Кърнолски. Един от водещите български вокални педагози с огромен опит в работата с деца, тя е и член на международни журита в Италия, България, Полша, Испания, Русия, Латвия, Израел, Казахстан и др. Завършила е Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив. В началото на 80-те години на м. в. г-жа Полихронова започва работа като учител по музика в гр. Кърджали, където ръководи училищен хор от над 180 деца. В този град създава и първата си детска формация, която нарича Вокална група „Дъга“. Интересният репертоар, добрата вокална подготовка и артистичното сценично присъствие на малките певци бързо правят групата популярна и търсена не само в гр. Кърджали. Изявите на детската група среща Снежана с бъдещия ѝ съпруг и съмишленик Димитър Кърнолски – известен композитор на детски песни. Двамата започват съвместна работа, а в края на 1992 г. окончателно се установяват в София и през следващата година създават Вокална студия „Дъга“, организират концерти, конкурси, постепенно разширяват дейността си неимоверно много.

„Той наистина беше новатор – разказва г-жа Полихронова. – Негови са идеите за всички наши конкурси, които започнахме да организираме след 1993 г., макар годините да бяха много трудни. В началото, през 1986 г., беше конкурсът „Детски диск“. За да има международен характер, за първото издание той покани за участие деца на чужденци – служители в много от посолствата у нас. За следващите издания, по покана на Международния отдел на БНТ, започнаха да пристигат участници от около 20 държави, придружени от екипи на съответните национални телевизии. (Помня, че пратениците на Уелс направиха невероятен филм за България. Снимаха не само конкурса, а и всичко, което им правеше впечатление. Бяха обиколили селата около Кърджали и заснели прекрасни кадри.)

През 1994 г. започнахме да организираме нашите частни фестивали – „Песен – магия“ в курорта „Слънчев бряг“, след това – в „Албена“. Там създадохме „Ние - 21 век“, който сега се нарича Karnolsky Summer Camp. В Италия започнахме  „Magia italiana“ (Маджиа Италиана), със съпруга ми организирахме и първия конкурс „Орфей в Италия“. Но през 2009 г. той си отиде от този свят. Продължихме аз и нашият син – Димитър Кърнолски – младши. Макар да беше още тийнейджър когато изгуби баща си, той успя да поеме нещата. С него започнахме конкурса „Орфей в Испания“, „Короната на Орфей“ (в Гърция), Националния конкурс „Път към славата“ в България, чието 12 издание в момента се провежда в София. Последният е един от най-големите национални конкурси, всяка година събира повече от 2000 участници в пет жанра. Дори по време на пандемията го провеждахме и не само, че не загубихме нашите участници, а напротив – конкурсът се разрасна. Освен добър организатор, синът ни е и композитор, и отличен аранжор.

Баща му остави над 300 песни за деца. Няма учебник по музика, в който да няма негова песен, няма конкурс за детска песен, на който да не прозвучи негово произведение. През 2023 г. организирахме Национален празник на българската детска песен, който посветихме на Кърнолски-баща. Планираме да превърнем този празник в традиция. Проведохме го в ДК „Средец“, чието ръководство неизменно подкрепя нашите проекти.

Работата с деца е нещо невероятно, особено когато става дума за вокална подготовка. А работата с Вокална студия „Дъга“ е изключително приятна и удовлетворяваща. Децата, които пеят при нас, не винаги избират за своя професия музиката, но тя остава завинаги част от живота им. Споделяли са ми, че умението им да пеят и да са артистични на сцената, им печели много приятели. Сред възпитаниците ни има и доста известни музиканти. Например младата оперна звезда Невена Арутюнян, чиято кариера се развива в Австрия. Деница Василева учи мюзикъл в „Бъркли“, Атанас Кулински е тонрежисьор в Националната телевизия, Павел Шияков в момента учи на пълна стипендия в „Бокони“ – Милано, Мариям Маврова учи в университета във Виена и т.н. Сред бившите възпитаници имаме пилот, IT специалисти, филолози, лекари и какви ли не други професии. Те поддържат връзка с нас, споделят успехите си. Всички тях помня като деца, помня техните първи стъпки. Това е много вълнуващо. Понякога децата идват много плахи, притесняват се да запеят. Но скоро преодоляват всичко това, радват се и буквално летят по сцената. Струва си всички усилия, за да се наслади човек на такива резултати. Просто трябва да гледаш напред и да вярваш в това, което правиш.“

Сподели във Facebook