Недостигът на кадри за поредна година се очертава като най-големия проблем на туристическия сектор за летния сезон, който чука на вратата ни. „Очакваме най-силното лято за туризма ни от 25 години насам, за което не сме подготвени от гледна точка на осигуряването на необходимите кадри. Само в Слънчев бряг се търсят 14 000 сервитьори, камериери, масажисти, шофьори, охрана, мениджъри, рецепционисти, готвачи – въобще цяла армия от специалисти. Истината е, че бедна България успя да подготви прекрасни професионалисти за богатата Западна Европа. Нашите специалисти ги взимат като топъл хляб в Испания, Италия, Германия, Великобритания, Франция, а родните хотелиери са принудени да търсят работна ръка от страни извън Европейския съюз“, обясни за изданието ни Благой Рагин, председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

За първи път това лято българските работодатели могат по-лесно да търсят и наемат сезонни работници от държави извън ЕС. След промените в Закона за трудовата миграция, приети миналата година, вече има възможност чужденци от трети страни да се трудят до 90 дни като сезонни работници у нас за секторите туризъм и селско, горско и рибно стопанство. „Летният сезон у нас е поне 120 дни, 90 дни не са достатъчен период. Ето защо Министерството на туризма работи по въпроса за удължаване на срока на пребиваване на чуждестранни работници у нас като сезонни“, съобщи служебният министър на туризма Стела Балтова.

„Работодателите от секторите на хотелиерството и ресторантьорството са принудени да погледнат на Изток, за да търсят работници. Те са много доволни от украинците, молдовците, македонците. Наемат се активно граждани на Сърбия, Грузия, Армения, Беларус. Това са най-близки до нас хора, които нямат особена езикова бариера, за да започнат работа в страната. Те знаят и английски и обогатяват туристическите ни продукти. Арменците и грузинците например са перфектни кулинари и някои техни типични ястия са атракция по ресторантите“, каза Благой Рагин. Цели комплекси по морето разчитат на нискоквалифицирана работна ръка от страни извън ЕС. В хотелите по Черноморието работят предимно граждани на Молдова и Украйна.

Според управители на агенции за подбор на персонал и организатори на трудови борси,

с които разговаряхме, към момента от законовата промяна за наемане на сезонни работници от страни извън ЕС се възползват предимно собственици на големи хотели и ресторанти. „Неизгодно излиза на малките хотелиери и ресторантьори да наемат украинци и молдовци например, защото има някои специфични изисквания за работодателя. Освен сключен трудов договор и здравна осигуровка на служителя трябва да бъде осигурено подходящо жилище до изтичане на срока на договора и не само това. Работодателят е задължен да покрие за своя сметка транспортните разходи от мястото на произход на сезонния работник до работното му място в България и обратно“, обясни за в. „Животът днес“ Ергюл Богова, управител на агенция за подбор на персонал в Бургас. Тя разказа, че

през последните години работодателите занижават все повече критериите си

при наем на персонал, само и само да имат работници. „Липсата на опит често не е проблем, стига кандидатът да е мотивиран да работи. При условия на сезонна, а не целогодишна заетост, ненормирано работно време, интензивна работа между 5 и 6 дни седмично и заплати между 600 и 700 лева много български кандидати обаче се отказват и търсят работа в чужбина, особено в страните от ЕС“, каза още Богова.

„Наемането на кадри за летния сезон е в разгара си. Търсят се хора за всякакви позиции – от спасители и рецепционисти до сервитьори, камериери и готвачи“, каза управителят на „Джоб Тайгър“ Светлозар Петров. В част от обявите например за готвач, рехабилитатор или сервитьор има възрастови ограничения за кандидатите да са до 29 години. Причината е, че работодателите кандидатстват по европейски програми за осигуряването на обучение и заетост за младежи до 29 години, които не работят и не учат.

Експертите са категорични, че за да се спре задълбочаващият се проблем с недостига на кадри, трябва да бъдат взети мерки както от бизнеса, така и от държавата. „Дуалното образование, което осигурява практика на учениците и по-тясна връзка с бизнеса, е отличен начин за подготовка на средни специалисти в бранша“, смята Ергюл Богова. „Работодателите от своя страна трябва да направят всичко възможно, за да задържат вече подготвените кадри с увеличение на заплатите, добри условия и възможности за кариерно развитие“, каза Велислав Георгиев, служител на фирма за организиране на бригади в САЩ и Великобритания.

Сподели във Facebook