Наскоро се появиха резултатите от изследване, които сигнализират, че броят на животните, обитаващи нашата планета, силно е намалял. Експерти призоваха за спешни мерки, които биха могли да спасят биоразнообразието.

Колко пъти трябва да се бие тревога, за да бъде чута най-накрая? На 10 юли в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) беше публикувано изследване, в което експерти от американски и мексикански университети говорят за заплахата „биологично унищожаване“, след като са провели анализ на промяната в числеността на повече от 27 хиляди сухоземни гръбначни, т.е. половината от известните млекопитаещи, птици, влечуги и земноводни. По думите им тези видове губят позиции както по численост, така и по ареал на разпространение.

Подобно твърдение се появява не само след това изследване. За срив в биоразнообразието свидетелстват множество научни трудове, които са публикувани в най-големите издания. Така например броят на орангутаните в Борнео е намалял с 25% за 10 години – до 80 хиляди. От гепардите са останали едва 7 хиляди и заемат само 10% от своя исторически ареал на обитаване. В Африка днес живеят 35 хиляди лъва, което е с 43% по-малко в сравнение с броя им преди 25 години.

Извън Червената книга

Посланието е пределно ясно: на Земята започва шестият период на масово измиране. Изчезването на видовете се е ускорило 100 пъти за един век, което няма аналог от времето на гибелта на динозаврите преди 66 милиона години. Унищожителният коктейл е добре известен: разрушаването на местата на обитаване (под въздействието на селското стопанство, животновъдството и разработването на земните недра), ловът и бракониерството, замърсяването на околната среда и глобалното затопляне.

Публикуваното изследване на PNAS е особено тревожно, защото описаният срив засяга не само животните, които са на границата на измиране. Днес с бързи темпове се намалява броят на много най-обикновени видове, а не единствено на станалите символи на Червената книга бяла мечка, африкански слон и китайска панда.

Известно ли е на някого, че за десет години броят на щиглеците във Франция е намалял с 40%? И че ареалът на живородния гущер (известен още като планински гущер) в Евразия се е свил със стотици хиляди квадратни километра.

Такова постепенно изчезване на фауната и флората ще бъде съпроводено с катастрофални последици за всички екосистеми, а също така с екологични, икономически и социални бедствия, предупреждават учените.

Времето изтича

Ние знаем как може да се ограничи това настъпление на човека срещу биоразнообразието. За правителствата, предприятията и населението на планетата това означава преосмисляне на производството, потреблението и отношението към природата. Прекратяване на търговията с редки видове. Осигуряване на помощ за развиващите се страни в защита на биоразнообразието. Приоритет на дългосрочните интереси над краткосрочните. Времето изтича. Остават не повече от две-три десетилетия, предупреждават учените. От това зависи съдбата на биоразнообразието и вероятно на самото човечество.

Източник Le Monde, Франция

Сподели във Facebook