Гол приоритет

Петър ГАЛЕВ

В над 20-годишната си журналистическа практика нямам спомен образованието да не е било обявявано като изключително важен приоритет. И в същото време от година на година показателите, по които се съди дори за елементарната грамотност на учениците, вървят стремглаво надолу. И няма как да е друго, след като учителската професия също се срина – на първо място, по заплащане, а неразривно свързано с този факт – и като престиж. Верижната реакция е елементарна, но неотменима.

Педагогическите специалности не се приемат за атрактивни, често там учат младежи като компромисен вариант, а след това не им се и помисля да влязат в класните стаи. Или отново влизат компромисно и с мисълта, че е временен начин за изкарване на прехраната. Сред най-добрите студенти по физика, химия, математика и биология едва ли ще намерите някой, който да ви каже, че мечтае да стане учител. Не и в България.

А всички знаем, че това е професия, в която, ако не гориш, нищо не се получава. Децата изискват пълно отдаване, за да те последват в знанията... Затова стратегиите трябва да започнат с драстично увеличени заплати за учителите. Тогава тази професия ще стане привлекателна за качествени хора, за които тя ще се превърне в съдба, но без да са принудени да си броят стотинките в супермаркета.

Другата важна стъпка е максимално намаляване на субективния елемент в оценяването, както е при матурите. Когато повечето текущи изпити са по ясни и строги правила, няма да гледаме резила „отличници” от гимназия да не могат да си напишат трите имена без грешка или да не знаят какво е създал Ботев.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 71