За гущера и опашката

Петър ГАЛЕВ

След дълъг размисъл стигнах до едно просто заключение. България ще се оправи, когато очевидните и общоизвестни факти могат да задвижат прилагането на закона. От години е ясно и дори е запечатано в народния фолклор чрез вицовете, че редица митнически шефове, а и редови митничари живеят по начин, който не могат да си позволят с официалните си доходи. Но арестът на директора на свиленградската митница стана сензация. Аууу, в митниците има корупция?! Не може да бъде! Да видим обаче как ще завърши делото, ако изобщо има такова.

Накрая да не се окаже, че нещата по документи не са така, както реалността показва. Може човекът да си е крал умно и без да се напасва с алинеите. Наскоро моя позната, българка, от години живееща в Германия, си купи най-ниския клас мерцедес. На другия ден данъчните й позвъниха да й честитят придобивката и да я попитат обаче с какви пари е взела колата, да видят какво е декларирала и дали всичко е наред… Ами само митниците ли са? Ние всъщност изобщо не сме чак толкова масово бедни и нещастни.

Такива са официалните статистики, защото никой не брои джобовата наличност. Битката е за докопване до служба с „кранче“. И това е азбучно известно и на правосъдието, и на цялото общество. Сега се търси консенсус как да се отървем от двойното дъно. Няма да е лесно, защото дори редовият избирател първо ще трябва да си купува само цигари с бандерол, после това ще вдигне приходите в държавата и на следващия етап порядъчността на човека ще се върне при него под формата на по-добри социални услуги. А представяте ли си какви жертви ще трябва да направят по-едрите граждани?

Сподели във Facebook