Здраве

1 Декември 2017

Животът днес

Световният ден за борба със СПИН се отбелязва от 1988 г. Всяка година на 1 декември хората по целия свят, които са съпричастни с жертвите на заболяването, напомнят, че то е предотвратимо и подценяването на профилактиката може да е фатално.

Вирусът е регистриран на 5 юни 1981 г. от американски учени. Независимо, че оттогава изминаха доста години, ХИВ-инфекцията и до момента не се е предала.

Какви са фактите днес

 

  • В края на миналата година по света е имало около 36,7 млн. души с вируса на ХИВ, а само през 2016-а техният брой е нараснал с 1 млн.
  • На 54% от възрастните и 43% от децата с ХИВ-инфекция е осигурена пожизнена антиретровирусна терапия. Тя обхваща и 76% от бременните и кърмещи жени, носителки на инфекцията.
  • Според данни на Световната здравна организация най-поразен от заболяването е Африканският регион – през 2016 г. броят на хората с ХИВ е бил 25,6 млн. души.
  • До момента не е изобретено лекарство срещу СПИН, който е крайния стадий на ХИВ-инфекцията, но благодарение на антиретровирусните препарати, вирусът може да се контролира и да се предотврати предаването му на други хора.
  • Специалистите твърдят, че днес само 70% от хората с ХИВ знаят за своето състояние. Останалите 30% или 7,5 млн. души все още не са получили достъп до диагностичните тестове.
  • Броят на хората с първоначално диагностициран вирус на ХИВ в Европа е достигнал най-високото си ниво през 2016 г. Тревожните темпове на разпространение на заболяването се отбелязани в съвместен доклад на Световната здравна организация и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Около 80% от случаите са регистрирани в Източна Европа.
Сподели във Facebook