Експерти в областта на здравословното хранене доказаха, че определени хранителни продукти предизвикват по-силна зависимост от други. Това обяснява факта защо някои хора не могат да се откажат от тях.

Учени от университета в Колорадо, САЩ, проведоха мащабно изследване за въздействието на 35 продукта върху хората. В резултат специалистите съставиха списък с 10 храни, които водят до пристрастяване. Те са пицата, шоколадът, чипсовете, бисквитите, сладоледът, пържените картофи, чийзбургерите, недиетичните газирани напитки, тортите и сирената. Експертите отбелязват, че намиращите се на десето място сирена са единствените в списъка, които не се отнасят към категорията на силно преработените продукти. Изводът е очевиден – голяма част от опасните храни съдържат много мазнини, а след употребата им нивото на захар в кръвта се повишава.

Същите учени съставиха рейтинг и на храните, които предизвикват най-незначителна зависимост. В първата десетка са краставиците, морковите, бобовите култури (без сосове), ябълките, кафявият ориз, броколито, бананите, пъстървата, царевицата (без масло или сол) и ягодите.

Сподели във Facebook